Informacje prasowe

Wizyta Króla Danii Fryderyka X w SGGW

Podczas pierwszej wizyty zagranicznej w Polsce Jego Królewskiej Mości Króla Danii Fryderyka X, w dniu 1 lutego 2024 r., delegacja duńskich przedsiębiorców odwiedzi Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW); Kampus Główny oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny Obory-Wilanów. ...


Dzień Otwarty SGGW

3 lutego 2024 w Auli Kryształowej SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie, w godzinach 9:30-15:00, jedyna przyrodnicza uczelnia w Warszawie będzie gościć przeszłych kandydatów i kandydatki na studentów. ...


Proces fotosyntezy „uśpionych” roślin został zahamowany

W ramach eksperymentów zrealizowanych ze studentami programu Erasmusa (kurs pt. Plantish) profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) wraz z jego zespołem po raz pierwszy na świecie wykazali, że proces fotosyntezy został zahamowany podczas znieczulenia roślin. ...


SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozwijane są technologie, które w przyszłości pozwolą zredukować użycie sztucznych konserwantów żywności. Naukowcy wykorzystają produkty pochodzenia naturalnego – metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego. ...


Czy żywność ma płeć? Odpowiedzi na to pytanie szuka naukowiec z SGGW

Badania naukowe dowodzą, że żywność ma płeć. Założenia kontra rzeczywistość Żywność projektowana z myślą o określonej płci to najczęściej żywność funkcjonalna, która uwzględnia profilaktykę chorób dietozależnych występujących u kobiet i mężczyzn, jak również zaspokaja specyficzne potrzeby żywieniowe. ...


Projekt Communities for Climate Change Action wprowadza innowacyjne rozwiązania dla przeciwdziałania niekorzystnym zmianom klimatu

Wspólna walka z wyzwaniami klimatycznymi – Projekt Co-Adapt Co-Adapt przekształca warszawskie osiedla w zielone oazy. Działania społeczności lokalnych na rzecz adaptacji do zmiany klimatu zyskują realny wymiar miedzy innymi dzięki innowacyjnym pomysłom mieszkańców oraz ekspertów z SGGW. ...


Napoje energetyzujące a zdrowie

Od 1 stycznia 2024 r. wszedł w życie zakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18 roku życia. Dlaczego nie są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. ...


Ryby głosu nie mają, ale o karpiu głośno

Karp należy do jednego z najbardziej kontrowersyjnych gatunków obcych występujących w Polsce. Choć dopiero w latach pięćdziesiątych XX w. stał się „tradycyjną” potrawą wieczerzy wigilijnej, należy zaznaczyć, że pojawiał się na polskich stołach już znacznie wcześniej, o czym świadczy obecność przepisu na wigilijnego karpia w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 r. „Compendium...


Naukowcy z SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym

Naukowcy z Katedry Podstaw Inżynierii i Energetyki Instytutu Inżynierii Mechanicznej SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym R290. ...


Kanawalia szablasta zapobiega zakażeniu koronawirusem

Profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz dr. Seiya Sato światowej sławy wirusolog z Japonii opracowali i opatentowali substancję zapobiegającą infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci cukierków, lizaków, gum do żucia, napojów lub płynów do płukania jamy ustnej, gardła i krtani. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności