Nawyki żywieniowe a płeć
Niezdrowe nawyki żywieniowe, takie jak niespożywanie zalecanych pięciu porcji owoców i warzyw każdego dnia oraz częste spożywanie wysokokalorycznych posiłków ubogich w składniki odżywcze, są dość powszechne w przypadku obu płci. Jednak każda z płci wykazuje istotne różnice w tym zakresie.
Badania dowodzą, że kobiety spożywają więcej owoców i warzyw oraz roślin strączkowych, ale także więcej słodyczy i ciast niż mężczyźni. Natomiast mężczyźni częściej wybierają żywność bogatszą w tłuszcze i białka, piją więcej alkoholu i słodkich napojów gazowanych. U mężczyzn częściej wystepują zachowania żywieniowe potencjalnie sprzyjające nadwadze i otyłości [4].
Kobiety już od najmłodszych lat, w większym stopniu niż mężczyźni, zwracają uwagę na swoją dietę, gdyż obawiają się, że w przyszłości będą przybierać na wadze. Natomiast mężczyzn od najmłodszych lat zachęca się do większego apetytu. Przyczyn tego zjawiska należy doszukiwać się w normach społecznych, które doprowadziły ludzi do powiązania pewnych grup żywności (takich jak np. sałatki) z kobietami, a innych (jak np. steki) z mężczyznami. Dodatkowo media wykreowały akceptowany przez społeczeństwo wizerunek kobiety, która dba o własne ciało poprzez odpowiednią dietę, oraz wizerunek mężczyzny, który jest konsumentem unikającym zdrowych wyborów, aby nie być porównywanym z płcią żeńską [5].
Obecnie odrzucane są stereotypy dotyczące tego, jaka powinna być kobieta (będąca stale na diecie, odżywiająca się jedynie sałatkami) i jaki powinien być mężczyzna (sprawny fizycznie, odżywiający się głównie mięsem).
Mimo to na podstawie aktualnych badań socjologicznych wyróżnia się w literaturze płeć biologiczną (ang. sex) i płeć społeczno-kulturową (ang. gender) odnoszącą się do kreowanych przez społeczeństwo norm i ról kobiet i mężczyzn. Według WHO „gender” to „stworzone przez społeczeństwo role, zachowania, aktywności, atrybuty, jakie dane społeczeństwo uznaje za odpowiednie dla mężczyzn i kobiet”. Normy i role te nieustannie się zmieniają [6]. Możemy zaobserwować, że młodzi ludzie odchodzą od tradycyjnych stereotypów związanych z płcią i przyjmują szerszy zakres ról społecznych, nieprzypisanych mężczyźnie czy kobiecie. Dlatego szukają produktów spożywczych, które odpowiadają ich potrzebom, a nie produktów zmuszających ich do przyjęcia tradycyjnych ról płciowych ograniczonych binarnymi ramami.
Niektóre firmy podjęły wysiłek, aby odejść od stereotypów dotyczących płci. Przykładem może być cola zero, którą kiedyś kojarzono z produktem typowo dla kobiet. Nowa dietetyczna cola (cola zero) według firmy, dzięki nowej szacie graficznej opakowania, jest teraz bardziej neutralna pod względem płci [7].
Analiza polskiego rynku
Zespół naukowczyń i naukowców z Instytut Nauk o Żywności SGGW (mgr inż. Adonis Hilal, inż. Natalia Pyl, dr inż. Anna Florowska, dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW) przeprowadził ocenę dostępności żywności przeznaczonej dla różnych płci. Wyodrębniono 47 produktów projektowanych dla kobiet i mężczyzn w różnych kategoriach – od produktów mlecznych, zbożowych, mięsnych, dań gotowych, po herbaty i alkohole.
Chociaż nie jest to reguła, w produktach adresowanych do mężczyzn zazwyczaj przeważa kolor czarny. Natomiast produkty przeznaczone dla kobiet zwykle mają jasne, pastelowe lub różowe kolory [2, 6]. Na przykład produkt One Day More Muesli „dla niej” jest w różowej puszce, podczas gdy One Day More „dla niego” jest w puszce o barwach moro.
Oprócz kolorów opakowań, konsumentów konkretnej płci mają także przyciągać symbole. Dostępny na rynku produkt – zupa kapuściana z mięsem – znajduje się w czarnej puszce z wyraźnym symbolem ♂ na przodzie opakowania. Są też na rynku napoje alkoholowe amerykańskiej firmy wykorzystującej w swoim logo smukłą kobietę i oświadczenie informujące konsumentów, że produkt jest niskokaloryczny [9].
Na tej podstawie badacze z SGGW stwierdzili, że na polskim rynku produkty przeznaczone dla kobiet i mężczyzn są niszowe, gdyż jest to nowa tendencja w polskim przemyśle spożywczym, niewystępująca we wszystkich kategoriach żywności. Dodatkowo zauważyliśmy, że produktów projektowanych dla kobiet jest o 62% mniej niż produktów projektowanych dla mężczyzn.
Podsumowanie
Istnieje potwierdzona badaniami różnica pomiędzy płcią biologiczną ludzi a ich płcią społeczno-kulturową. Pierwsza dotyczy anatomii, układu rozrodczego i drugorzędnych cech płciowych oraz związanych z nią konkretnych potrzeb żywieniowych, a także możliwością częstszego zapadania na choroby dietozależne.
Płeć społeczno-kulturowa dotyczy ról społecznych i tego, jak dana osoba się samoidentyfikuje. Dlatego producenci powinni skupić się na tworzeniu produktów projektowanych z myślą o potrzebach biologicznych każdej płci, unikając stereotypów. W rezultacie żywność projektowana dla płci biologicznej na przykład obniżałaby poziom cholesterolu LDL lub ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn – produkt taki miałby dołączoną etykietę skierowaną do mężczyzn. Z kolei żywność mająca pomóc w zwalczaniu skutków menopauzy lub zaspokojeniu potrzeb matek karmiących miałaby etykietę, która jednoznacznie określa grupę docelową.
Materiał opracował mgr inż. Adonis Hilal
Katedra Technologii i Oceny Żywności, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
e-mail: adonis_hilal@sggw.edu.pl
Literatura:
[1] Miśniakiewicz M. 2017. „Identyfikacja i analiza trendów rozwojowych w przemyśle spożywczym w Polsce”. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 51:385-397.
[2] Niedzielska A. 2015. „Gender marketing w świadomości wybranej grupy młodych konsumentów na podstawie badań”. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu 38:139-148.
[3] Wiseman E. 2010. „The truth about men, women and food”. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/17/gender-eating-men-women [dostęp: 02.12.2020].
[4] Yahia N., D. Wang, M. Rapley, R. Dey. 2015. „Assessment of weight status, dietary habits and beliefs, physical activity, and nutritional knowledge among university students”. Perspectives in Public Health 136 (4).
[5] Shin J., A.S. Ma]ila. 2019. „When organic food choices shape subsequent food choices: The interplay of gender and health consciousness”. International Journal of Hospitality Management 76 : 94-101.
[6] Deluga W. 2015. „Miejsce gender marketingu w postępowaniu nabywców na rynku dóbr szybkozbywalnych”. Problemy Profesjologii 1 : 55-64.
[7] Mogelonsky M. 2019. „It’s time to look beyond ‘gendered’ food and drink”. https://www.mintel.com/blog/consumer-market-news/its-time-to-look-beyond-gendered-food-and-drink [dostęp: 02.12.2020].