Aktualności - Studenci

URSYNALIA 2022

Studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zapraszają 3 i 4 czerwca na URSYNALIA - jedną z najstarszych i najbardziej kultowych imprez juwenaliowych w Polsce. Impreza swoją nazwę zawdzięcza lokalizacji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który mieści się na malowniczym warszawskim Ursynowie. ...


Czujniki jakości powietrza na terenie kampusu SGGW

Dzięki współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z firmą DPDgroup na ternie kampusu uczelni na Ursynowie zainstalowano dwa sensory monitorujące jakość powietrza. W ten sposób uczelnia stała się częścią sytemu badającą jakość powietrza w Warszawie. ...


Ambitny projekt studentów SGGW

Hug the Nature to projekt, który powstał w w ramach działalności Koła Odpowiedzialnego Biznesu Enactus SGGW. Głównym celem projektu jest produkcja box’a DIY, zawierającego niezbędne składniki służące do własnoręcznego wykonania peelingu do ciała. ...


Na praktyki do Afryki

Po raz pierwszy na praktyki do Afryki wyjechała w 2016 r. Był to kurs dla studentów weterynarii połączony z wolontariatem w rezerwacie Shamwari w RPA. Katarzyna Kołodziejczyk, bo o niej mowa, była wówczas studentką SGGW, której wielkim marzeniem było leczenie dzikich afrykańskich zwierząt. ...


Żelki z warzyw? Czemu nie!

Na Wydziale Nauk o Żywności powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelek. Zmieniające się trendy żywieniowe kreują potrzebę tworzenia nowych produktów. Świadomi konsumenci chętniej sięgają po te z większą zawartością składników bioaktywnych lub z obniżoną zawartością tych niepożądanych. ...


Sukces z natury: Wirtualna rzeczywistość, realne osiągnięcia

Jeszcze kilkanaście lat temu kreowanie alternatywnej rzeczywistości dostępnej niemal dla każdego wydawało się pomysłem rodem z powieści Stanisława Lema. Kilka lat temu była to pieśń przyszłości, a dziś staje się codziennością. ...


Sukces z natury: kierunek rodzinna firma

Już w szkole podstawowej wiedział, że chce kontynuować prowadzenie rodzinnej firmy. Swoją edukację ukierunkował tak, by jak najlepiej się do tego przygotować. Dlaczego wybrał studia w SGGW i czy jest z nich zadowolony, oraz jak nie zmarnować pięciu lat pobytu na uczelni, opowiada Adam Zdanowski, dyrektor eksportu w Zakładzie Mięsnym Wierzejki, absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Wydział Nauk o Żywności SGGW.


Studenci Technologii Drewna SGGW opracowali słownik branżowy

Każda branża posługuje się specyficznym językiem, nomenklaturą czy powiedzonkami. Każdy student zetknął się z tym problem na pierwszym roku studiów. I kiedy wydaje nam się, że już rozumiemy wszystko i potrafimy tłumaczyć sobie z polskiego na polski, nagle okazuje się, że trzeba zacząć posługiwać się fachową terminologią w "obcym" języku.


Nauka nie musi być nudna

Studenci z Koła Naukowego Przedsiębiorczy Technolog działającego przy Wydziale Technologii Drewna SGGW w Warszawie mają okazję uczyć się zarządzania projektami w praktyce. Eliza Lieber, Maria Kępka oraz Paulina Maciejec wymyśliły zajęcia "Ocalić od zapomnienia", czyli warsztaty z renowacji starych, drewnianych krzeseł.


Rekordy plonów ziemniaków w RZD SGGW Żelazna

W tym roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej padły rekordowe plony ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy. Na najlepiej plonujących plantacjach plon handlowy bulw wyniósł bowiem 55 ton z hektara. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności