dr hab. Artur Wiktor

technologia żywnosci

dr hab. Artur Wiktor

Specjalizacja: technologia żywności

 

Zakres badań:

  • technologia żywności
  • inżynieria żywności
  • projektowanie produktów spożywczych
  • analogi mięsa
  • analogi nabiału
  • pulsacyjne pole elektryczne
  • nietermiczne metody przetwarzania i utrwalania żywności
  • suszenie owoców i warzyw
  • zamrażanie owoców i warzyw
  • suszenie rozpyłowe

Czytaj dalej

dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW

dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW

Specjalizacja: technologia żywności

 

Zakres badań:

  • technologia żywności
  • operacje jednostkowe w inżynierii żywności
  • suszenie żywności i materiałów biotechnologicznych (enzymów)
  • suszenie rozpyłowe
  • suszenie miodu i koncentratów 
  • mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego
  • proszki spożywcze - otrzymywanie i charakterystyka
  • procesy membranowe (mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza)

Czytaj dalej

dr Paweł Kraciński

ekonomika handlu

dr Paweł Kraciński

Specjalizacja: rynek owoców i warzyw

 

Zakres badań:

  • ceny owoców i warzyw
  • handel zagraniczny produktami ogrodniczymi
  • konkurencyjność produktów ogrodniczych na rynkach zagranicznych

Czytaj dalej

mgr inż. Rafał Maciaszek

akwarystyka, zoologia

mgr inż. Rafał Maciaszek

Specjalizacja: gatunki obce i inwazyjne, akwarystyka, hodowla krewetek i raków

 

Obszary tematyczne:

  • gatunki obce i inwazyjne
  • akwarystyka
  • ryby
  • bezkręgowce wodne
  • ekosystemy wodne
  • monitoring przyrodniczy

Czytaj dalej

dr hab. inż. Jan Łukaszkiewicz

architektura krajobrazu

dr hab. inż. Jan Łukaszkiewicz

Specjalizacja: architektura krajobrazu

Zakres badań:

  • wzrost drzew w warunkach antropogenicznych z uwzględnieniem kolizji na styku roślinność /infrastruktura techniczna
  • szacowanie wieku drzew i zadrzewień na terenach zurbanizowanych i otwartych
  • kształtowanie struktury zadrzewień (zwł. struktura przestrzenna, gatunkowa, wieku) w obiektach architektury krajobrazu i jej wpływ na bioklimat rekreacyjny
  • liniowe układy zieleni w strukturze miejskiej np. zielone korytarze tramwajowe, zieleń wzdłuż kanałów wodnych
  • zastosowanie wybranych grup rodzajowych roślin drzewiastych w krajobrazie zurbanizowanym i otwartym np.: topole, drzewa owocowe i in.

  • projektowanie
  • budowa i pielęgnowanie terenów zieleni
  • dachy zielone
  • zadrzewienia
  • wiek drzew

Czytaj dalej

prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada

leśnictwo

prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada

Specjalizacja: leśnictwo, dendrometria

Zakres badań:

  • dendrometria
  • produkcyjność lasu i urządzanie lasu
  • modelowanie wzrostu drzew i drzewostanów
  • nowoczesne metody pomiaru lasu i zastosowanie systemów wspomagania decyzji w planowaniu gospodarki leśnej

Czytaj dalej

prof. dr hab. inż. Joanna Paliszkiewicz

zarządzanie

prof. dr hab. inż. Joanna Paliszkiewicz

Specjalizacja: Zarządzanie

 

Zakres badań: (publikowała ponad 220 publikacji z tego zakresu w tym 14 książek)

Zajmuje się zagadnieniami:

  • zaufania
  • zarządzania wiedzą
  • oraz mediów społecznościowych

Czytaj dalej

prof. dr hab.  Marcin Filipecki

biotechnologia, GMO

prof. dr hab.  Marcin Filipecki

Specjalizacja: biologia, biotechnologia, GMO

 

Zakres badań:

  • badania na poziomie molekularnym reakcji roślin na szkodniki i inne czynniki stresowe
  • poszukiwanie genów zwiększających odporność na przędziorki i nicienie pasożytnicze
  • biologia molekularna roślin, bioinformatyką, genetyczne modyfikowanie roślin poprzez mutagenezę, transgenezę, cisgenezę i edycję genomu

Czytaj dalej

dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW

przetwórstwo mleka, technologia żywności, żywienie człowieka

dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW

Specjalizacja: przetwórstwo mleka

Zakres badań:

  • żywność funkcjonalna i podnoszenie wartości odżywczej produktów mleczarskich: wzbogacanie w składniki mineralne, drobnoustroje probiotyczne, peptydy funkcjonalne i inne naturalne składniki żywności o właściwościach prozdrowotnych
  • higiena produkcji i kontrola jakości żywności: wymagania sanitarne, kontrola higieny i jakości produkcji, nowoczesne metody instrumentalne stosowane w kontroli higieny produkcji i kontroli jakości żywności
  • bezpieczeństwo produktów żywnościowych, głównie mleczarskich: etiologia zatruć pokarmowych, identyfikacja i właściwości drobnoustrojów patogennych, lekooporność drobnoustrojów, alergeny występujące w żywności
  • nowoczesne metody badania bakterii fermentacji mlekowej
  • produkcja i jakość produktów mleczarskich i ich roślinnych substytutów
  • analiza i ocena przetworów mlecznych oraz ich roślinnych substytutów
  • higiena produkcji i kontrola jakości żywności
  • nowoczesne metody instrumentalne w kontroli higieny produkcji i jakości żywności
  • wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej i bakterii fermentacji propionowej w produkcji i bioochronie żywności

Czytaj dalej

prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko

gospodarka wodna, hydrologia

prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko

Specjalizacja: hydrologia i gospodarka wodna

Zakres badań:

  • zagadnienia hydrologiczne dotyczą głównie roli czynnika wodnego w ochronie lub restytucji mokradeł
  • możliwość wykorzystania modeli hydrologicznych w planowaniu wodno-gospodarczym

Czytaj dalej

dr inż. Dorota Sikora

architektura krajobrazu

dr inż. Dorota Sikora

Specjalizacja: architektura krajobrazu

 

Zakres badań: 

  • ochrona i konserwacja zabytkowych terenów zieleni - historycznych parków
  • ogrodów oraz innych form zieleni komponowanej
  • waloryzacja i ochrona krajobrazu kulturowego
  • historia architektury krajobrazu  

Czytaj dalej

prof. dr hab. Kazimierz Tomala

przechowalnictwo owoców

prof. dr hab. Kazimierz Tomala

Specjalizacja: przechowalnictwo owoców

Zakres badań:

  • jakość i zdolność przechowalnicza owoców,  w tym przyczyny zmienności składu mineralnego i zdolności przechowalniczej jabłek i gruszek
  • metody wyznaczania dojrzałości zbiorczej
  • skarlanie wzrostu jabłoni
  • stosowaniem giberelin
  • przed- i pozbiorcze blokowanie receptorów etylenu
  • przechowywanie w warunkach KA i ULO, a także w dynamicznie kontrolowanej atmosferze

Czytaj dalej

dr hab. Agata Balińska

turystyka, sharing economy

dr hab. Agata Balińska

Specjalizacja: turystyka, sharing economy

Szczegółowy obszar badań:

  • agroturystyka i inne formy turystyki na obszarach wiejskich,
  • koncepcja smart villages,
  • znaczenie gospodarski turystycznej w rozwoju terytorialnym,
  • produkty sieciowe,
  • konkurencyjność produktów i destynacji turystycznych,
  • aktywność turystyczna,
  • sharing economy – przejawy, uwarunkowania, skutki,
  • doskonalenie jakości produktów turystycznych,
  • metody badań satysfakcji konsumentów,
  • zrównoważone zachowania konsumentów.

Czytaj dalej

prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski

analiza rynku, ekonomika handlu, rynek żywnościowy

prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski

Specjalizacja: rynek żywnościowy w Polsce

Zakres badań:

  • analiza rynku
  • marketing
  • gospodarka żywnościowa
  • ekonomika handlu
  • zarządzanie w agrobiznesie

Czytaj dalej

dr hab. Marta Mendel

weterynaria, medycyna weterynaryjna

dr hab. Marta Mendel

Specjalizacja: farmakologiczne działanie roślin leczniczych oraz substancji czynnych pochodzenia roślinnego

Zakres badań:

  • wykorzystanie alternatywnych metod i modeli eksperymentalnych in vitro / ex vivo, które umożliwiają ocenę oddziaływania ksenobiotyków na różne funkcje przewodu pokarmowego i wątroby
  • ocena toksycznego działania mykotoksyn

Czytaj dalej

dr inż. Marzena Suchocka

architektura krajobrazu

dr inż. Marzena Suchocka

Specjalizacja: architektura krajobrazu, urban forestry

 

Zakres badań:

  • badania i ekspertyzy dotyczące wpływu prac budowlanych na żywotność i statykę drzew  
  • wycena wartości odtworzeniowej i wartości usług ekosystemowych drzew  
  • ocena statyki drzew, również z zastosowaniem specjalistycznych sprzętów
  • korzyści z drzew i zastosowanie zielonej infrastruktury w projektowaniu jako wspomaganie szarej infrastruktury  

 

Czytaj dalej

dr Filip Bujakowski

inżynieria środowiska

dr Filip Bujakowski

Specjalizacja: inżynieria środowiska

 

Zakres badań: 

  • Modelowanie przypływu wód podziemnych
  • Badania relacji wód podziemnych i powierzchniowych w strefie hyporeicznej
  • Oceny odziaływania inwestycji na wody podziemne
  • Badania hydrograficzne
  • Ekspertyzy i dokumentacje geologiczne
 

Czytaj dalej

prof. dr hab. inż. Aleksander Lisowski

odnawialne źrodła energii

prof. dr hab. inż. Aleksander Lisowski

Specjalizacja: inżynieria rolnicza, energetyczna konwersja biomasy na paliwa stałe i gazowe

 

Zakres badań: 

  • modelowanie matematyczne procesów roboczych maszyn rolniczych oraz procesów fizycznych separacji i zagęszczania materiałów lignocelulozowych
  • relacje fizyczne element roboczy – gleba lub materiał roślinny
  • właściwości mechaniczne materiałów lepkosprężystych
  • techniki i technologie rolnicze
  • rolnictwo precyzyjne
  • eksploatacja maszyn
  • bezpieczeństwo użytkowania maszyn

Czytaj dalej

prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk

weterynaria

prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk

Specjalizacja: weterynaria ptaków, diagnostyki, patologii i profilaktyki różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi.

 

Zakres badań:

  • diagnostyka, patologia i profilaktyka różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi
  • ptasia grypa
  • salmonelloza drobiu
  • jakość mięsa drobiowego i jaj
  • zagrożenia zdrowotne produktów drobiarskich
  • antybiotyki i hormony w produktach drobiarskich
  • choroby jakimi mogą zarazić nas ptaki
  • gołębie – zagrożenie dla mieszkańców miast
  • bioasekuracja ferm drobiu

 

Czytaj dalej

dr Grzegorz Wierzbicki

inżynieria środowiska, geologia

dr Grzegorz Wierzbicki

Specjalizacja: geomorfologia, geografia fizyczna, geologia i hydrogeologia, glacjologia

 

Zakres badań:

  • współczesne procesy morfogenetyczne
  • przyrodnicze uwarunkowania powodzi, podtopień i zdarzeń ekstremalnych
  • ewolucja krajobrazu i geoekologia
  • geoturystyka w różnych strefach morfoklimatycznych Ziemi, zwłaszcza w strefie polarnej
  • inżynieria środowiska vs. ochrona przyrody
  • geograficzne uwarunkowania transportu kolejowego i wodnego-śródlądowego
  • teledetekcja środowiska, kartografia i GIS

Czytaj dalej

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności