dr hab. Artur Wiktor
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- inżynieria żywności
- projektowanie produktów spożywczych
- analogi mięsa
- analogi nabiału
- pulsacyjne pole elektryczne
- nietermiczne metody przetwarzania i utrwalania żywności
- suszenie owoców i warzyw
- zamrażanie owoców i warzyw
- suszenie rozpyłowe
dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- operacje jednostkowe w inżynierii żywności
- suszenie żywności i materiałów biotechnologicznych (enzymów)
- suszenie rozpyłowe
- suszenie miodu i koncentratów
- mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego
- proszki spożywcze - otrzymywanie i charakterystyka
- procesy membranowe (mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza)
dr Paweł Kraciński
Specjalizacja: rynek owoców i warzyw
Zakres badań:
- ceny owoców i warzyw
- handel zagraniczny produktami ogrodniczymi
- konkurencyjność produktów ogrodniczych na rynkach zagranicznych
mgr inż. Rafał Maciaszek
Specjalizacja: gatunki obce i inwazyjne, akwarystyka, hodowla krewetek i raków
Obszary tematyczne:
- gatunki obce i inwazyjne
- akwarystyka
- ryby
- bezkręgowce wodne
- ekosystemy wodne
- monitoring przyrodniczy
dr hab. inż. Jan Łukaszkiewicz
Specjalizacja: architektura krajobrazu
Zakres badań:
- wzrost drzew w warunkach antropogenicznych z uwzględnieniem kolizji na styku roślinność /infrastruktura techniczna
- szacowanie wieku drzew i zadrzewień na terenach zurbanizowanych i otwartych
- kształtowanie struktury zadrzewień (zwł. struktura przestrzenna, gatunkowa, wieku) w obiektach architektury krajobrazu i jej wpływ na bioklimat rekreacyjny
- liniowe układy zieleni w strukturze miejskiej np. zielone korytarze tramwajowe, zieleń wzdłuż kanałów wodnych
- zastosowanie wybranych grup rodzajowych roślin drzewiastych w krajobrazie zurbanizowanym i otwartym np.: topole, drzewa owocowe i in.
- projektowanie
- budowa i pielęgnowanie terenów zieleni
- dachy zielone
- zadrzewienia
- wiek drzew
prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada
Specjalizacja: leśnictwo, dendrometria
Zakres badań:
- dendrometria
- produkcyjność lasu i urządzanie lasu
- modelowanie wzrostu drzew i drzewostanów
- nowoczesne metody pomiaru lasu i zastosowanie systemów wspomagania decyzji w planowaniu gospodarki leśnej
prof. dr hab. inż. Joanna Paliszkiewicz
Specjalizacja: Zarządzanie
Zakres badań: (publikowała ponad 220 publikacji z tego zakresu w tym 14 książek)
Zajmuje się zagadnieniami:
- zaufania
- zarządzania wiedzą
- oraz mediów społecznościowych
prof. dr hab. Marcin Filipecki
Specjalizacja: biologia, biotechnologia, GMO
Zakres badań:
- badania na poziomie molekularnym reakcji roślin na szkodniki i inne czynniki stresowe
- poszukiwanie genów zwiększających odporność na przędziorki i nicienie pasożytnicze
- biologia molekularna roślin, bioinformatyką, genetyczne modyfikowanie roślin poprzez mutagenezę, transgenezę, cisgenezę i edycję genomu
przetwórstwo mleka, technologia żywności, żywienie człowieka
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
Specjalizacja: przetwórstwo mleka
Zakres badań:
- żywność funkcjonalna i podnoszenie wartości odżywczej produktów mleczarskich: wzbogacanie w składniki mineralne, drobnoustroje probiotyczne, peptydy funkcjonalne i inne naturalne składniki żywności o właściwościach prozdrowotnych
- higiena produkcji i kontrola jakości żywności: wymagania sanitarne, kontrola higieny i jakości produkcji, nowoczesne metody instrumentalne stosowane w kontroli higieny produkcji i kontroli jakości żywności
- bezpieczeństwo produktów żywnościowych, głównie mleczarskich: etiologia zatruć pokarmowych, identyfikacja i właściwości drobnoustrojów patogennych, lekooporność drobnoustrojów, alergeny występujące w żywności
- nowoczesne metody badania bakterii fermentacji mlekowej
- produkcja i jakość produktów mleczarskich i ich roślinnych substytutów
- analiza i ocena przetworów mlecznych oraz ich roślinnych substytutów
- higiena produkcji i kontrola jakości żywności
- nowoczesne metody instrumentalne w kontroli higieny produkcji i jakości żywności
- wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej i bakterii fermentacji propionowej w produkcji i bioochronie żywności
prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko
Specjalizacja: hydrologia i gospodarka wodna
Zakres badań:
- zagadnienia hydrologiczne dotyczą głównie roli czynnika wodnego w ochronie lub restytucji mokradeł
- możliwość wykorzystania modeli hydrologicznych w planowaniu wodno-gospodarczym
dr inż. Dorota Sikora
Specjalizacja: architektura krajobrazu
Zakres badań:
- ochrona i konserwacja zabytkowych terenów zieleni - historycznych parków
- ogrodów oraz innych form zieleni komponowanej
- waloryzacja i ochrona krajobrazu kulturowego
- historia architektury krajobrazu
prof. dr hab. Kazimierz Tomala
Specjalizacja: przechowalnictwo owoców
Zakres badań:
- jakość i zdolność przechowalnicza owoców, w tym przyczyny zmienności składu mineralnego i zdolności przechowalniczej jabłek i gruszek
- metody wyznaczania dojrzałości zbiorczej
- skarlanie wzrostu jabłoni
- stosowaniem giberelin
- przed- i pozbiorcze blokowanie receptorów etylenu
- przechowywanie w warunkach KA i ULO, a także w dynamicznie kontrolowanej atmosferze
dr hab. Agata Balińska
Specjalizacja: turystyka, sharing economy
Szczegółowy obszar badań:
- agroturystyka i inne formy turystyki na obszarach wiejskich,
- koncepcja smart villages,
- znaczenie gospodarski turystycznej w rozwoju terytorialnym,
- produkty sieciowe,
- konkurencyjność produktów i destynacji turystycznych,
- aktywność turystyczna,
- sharing economy – przejawy, uwarunkowania, skutki,
- doskonalenie jakości produktów turystycznych,
- metody badań satysfakcji konsumentów,
- zrównoważone zachowania konsumentów.
analiza rynku, ekonomika handlu, rynek żywnościowy
prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski
Specjalizacja: rynek żywnościowy w Polsce
Zakres badań:
- analiza rynku
- marketing
- gospodarka żywnościowa
- ekonomika handlu
- zarządzanie w agrobiznesie
weterynaria, medycyna weterynaryjna
dr hab. Marta Mendel
Specjalizacja: farmakologiczne działanie roślin leczniczych oraz substancji czynnych pochodzenia roślinnego
Zakres badań:
- wykorzystanie alternatywnych metod i modeli eksperymentalnych in vitro / ex vivo, które umożliwiają ocenę oddziaływania ksenobiotyków na różne funkcje przewodu pokarmowego i wątroby
- ocena toksycznego działania mykotoksyn
dr inż. Marzena Suchocka
Specjalizacja: architektura krajobrazu, urban forestry
Zakres badań:
- badania i ekspertyzy dotyczące wpływu prac budowlanych na żywotność i statykę drzew
- wycena wartości odtworzeniowej i wartości usług ekosystemowych drzew
- ocena statyki drzew, również z zastosowaniem specjalistycznych sprzętów
- korzyści z drzew i zastosowanie zielonej infrastruktury w projektowaniu jako wspomaganie szarej infrastruktury
dr Filip Bujakowski
Specjalizacja: inżynieria środowiska
Zakres badań:
- Modelowanie przypływu wód podziemnych
- Badania relacji wód podziemnych i powierzchniowych w strefie hyporeicznej
- Oceny odziaływania inwestycji na wody podziemne
- Badania hydrograficzne
- Ekspertyzy i dokumentacje geologiczne
prof. dr hab. inż. Aleksander Lisowski
Specjalizacja: inżynieria rolnicza, energetyczna konwersja biomasy na paliwa stałe i gazowe
Zakres badań:
- modelowanie matematyczne procesów roboczych maszyn rolniczych oraz procesów fizycznych separacji i zagęszczania materiałów lignocelulozowych
- relacje fizyczne element roboczy – gleba lub materiał roślinny
- właściwości mechaniczne materiałów lepkosprężystych
- techniki i technologie rolnicze
- rolnictwo precyzyjne
- eksploatacja maszyn
- bezpieczeństwo użytkowania maszyn
prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk
Specjalizacja: weterynaria ptaków, diagnostyki, patologii i profilaktyki różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi.
Zakres badań:
- diagnostyka, patologia i profilaktyka różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi
- ptasia grypa
- salmonelloza drobiu
- jakość mięsa drobiowego i jaj
- zagrożenia zdrowotne produktów drobiarskich
- antybiotyki i hormony w produktach drobiarskich
- choroby jakimi mogą zarazić nas ptaki
- gołębie – zagrożenie dla mieszkańców miast
- bioasekuracja ferm drobiu
inżynieria środowiska, geologia
dr Grzegorz Wierzbicki
Specjalizacja: geomorfologia, geografia fizyczna, geologia i hydrogeologia, glacjologia
Zakres badań:
- współczesne procesy morfogenetyczne
- przyrodnicze uwarunkowania powodzi, podtopień i zdarzeń ekstremalnych
- ewolucja krajobrazu i geoekologia
- geoturystyka w różnych strefach morfoklimatycznych Ziemi, zwłaszcza w strefie polarnej
- inżynieria środowiska vs. ochrona przyrody
- geograficzne uwarunkowania transportu kolejowego i wodnego-śródlądowego
- teledetekcja środowiska, kartografia i GIS