prof. dr hab. Tomasz Falkowski
Specjalizacja: Geologia stosowana: geologia inżynierska, hydrogeologia, ochrona środowiska; Geomorfologia fluwialna
Zakres badań:
- Badania geologiczne dla potrzeb budownictwa, inżynierii środowiska, ochrony środowiska, planowania przestrzennego
- Badania geologiczne dolin rzecznych: budowa dolin, procesy rzeczne, znaczenie budowy geologicznej dla współczesnej morfodynamiki obszaru dna dolin
- Badania procesów korytowych dla potrzeb budownictwa wodnego, ochrony przeciwpowodziowej, lokalizacji ujęć wód rzecznych (powierzchniowych i poddennych oraz wyznaczania stref ochronnych tych ujęć)
- Badania wpływu obiektów inżynierskich, lub określonego sposobu zagospodarowania na środowisko (szczególnie środowisko geologiczne, czy wody podziemne)
mgr Paweł Pstrokoński
Specjalizacja: ornitologia
Zakres badań:
- ptaki miast
- lęgi ptaków dzikich
- ochrona miejskiej przyrody
- oologia
Dr Olga Witkowska-Piłaszewicz
Specjalizacja: medycyna weterynaryjna, fizjologia i patologia wysiłku, endokrynologia i hematologia zwierząt towarzyszących
Zakres badań i zainteresowań:
- badanie reakcji organizmu na wysiłek fizyczny z zastosowaniem biologii systemowej u koni wyścigowych
- rola mikropęcherzyków w kształtowaniu się wydolności wysiłkowej u koni
- monitoring wysiłku i personalizacja reżimu treningowego
- suplementacja zwierząt sportowych
- dobrostan zwierząt
- endokrynologia i hematologia zwierząt towarzyszących
- specjalista laboratoryjnej diagnostyki weterynaryjnej
- rozwój poziomu edukacji na kierunku weterynaria – ekspert The European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE)
- mentoring i wsparcie młodych naukowców – Rada Młodych Naukowców (RMN)
lek. wet. Martyna Posłuszny
Specjalizacja: choroby psów i kotów, toksykologia, nefrologia i urologia
Zakres badań:
- nefrologia i urologia psów i kotów
- badania ex vivo na wycinkach jelit kurczaka, owcy i świni
- badanie standaryzowanego ekstraktu z melisy lekarskiej
- melisa lekarska i jej wykorzystanie jako dodatek paszowy dla zwierząt; badanie głównych substancji czynnych z melisy lekarskiej (kwas rozmarynowy, kwas chlorogenowy, kwas litospermowy)
zootechnika, hodowla zwierzą, rybactwo
dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW
Specjalizacja: zootechnika i rybactwo, hodowla zwierząt, komercjalizacja wyników badań naukowych
Zakres badań:
- Chów i hodowla bydła mlecznego i mięsnego
- Precision Livestock Farming
- Profilaktyka i wspomagania leczenia gruczołu mlekowego krów z wykorzystaniem nanotechnologii
- Technologie produkcji zwierzęciej
- Dobrostan zwierząt gospodarskich
- Komercjalizacja wyników badań naukowych w rolnictwie
mgr inż. Zofia Utri-Khodadady
Specjalizacja: żywienie człowieka, dietetyka
Zakres badań:
- spożycie witaminy D oraz jej główne źródła w diecie
- wielkość spożycia i determinanty spożycia ryb przez młodzież
- wiedza żywieniowa młodych Polek i Polaków dotycząca ryb
- wpływ zwiększenia spożycia ryb bogatych w witaminę D i kwasy omega 3 na poziom witaminy D we krwi oraz lipidogram krwi
architektura krajobrazu, gospodarka przestrzenna
dr inż. Anna Długozima
Specjalizacja: architektura krajobrazu, gospodarka przestrzenna
Zakres badań:
- projektowanie cmentarzy i miejsc pamięci
- planowanie przestrzenne w aspekcie ochrony dziedzictwa kulturowego
- ruralistyka
- relikty osadnictwa wiejskiego w planowaniu przestrzennym miast (idea rus in urbe)
- tanatoturystyka, Tanatoarchitektura i krajobrazy funeralne
- programowanie szlaków kulturowych (sakralnych)
- fenomenologia w badaniach krajobrazowych
mgr inż. Radosław Bogusz
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- suszenie żywności
- nietermiczne metody przetwarzania żywności
- pulsacyjne pole elektryczne
- alternatywne źródła żywności
- owady jadalne
- białko pochodzenia owadziego
onkologia eksperymentalna, weterynaria
dr hab. Katarzyna Zabielska-Koczywąs
Specjalizacja: weterynaria, onkologia eksperymentalna
Zakres badań:
- zastosowanie nanotechnologii w diagnostyce i leczeniu chorób nowotworowych zwierząt i ludzi
- modele in vivo w przedklinicznych badaniach onkologicznych
- oporność wielolekowa
- biologia nowotworów
- przerzutowanie komórek nowotworowych
- ilościowa ocena ekspresji białek metodą simple western, walidacja przeciwciał
- ocena właściwości pro- i antyangiogennych badanych substancji na modelu in ovo/ex ovo
- dermatologia psów i kotów
- choroby wewnętrzne psów i kotów
technologia papieru i mas włóknistych
dr inż. Edyta Małachowska
Specjalizacja: technologia papieru i mas włóknistych
Zakres badań:
- technologia papieru
- technologia mas włóknistych
- przetwórstwo papiernicze
jakość produktów pochodzenia zwierzęcego
dr inż. Aleksandra Kalińska
Specjalizacja: jakość produktów pochodzenia zwierzęcego
Zakres badań:
- nanotechnologia w zwalczaniu jednostek chorobowych u bydła, głównie mastitis i kulawizn
- etiologia zapalenia wymienia u przeżuwaczy
- prewencja chorób bydła z wykorzystaniem naturalnych substancji (m. in. ekstrakty roślinne i grzybowe)
- poprawa dobrostanu zwierząt gospodarskich
- wpływ wybranych składników żywieniowych na zdrowotność i parametry produkcyjne bydła
- zapalenia wymienia u krów – etiologia, metody prewencji i zwalczania subklinicznych mastitis,
- antybiotykooporność i możliwe alternatywy w terapii krów mlecznych
prof. dr hab. Izabela Sitkiewicz
Specjalizacja: mikrobiologia
Zakres badań:
- Wirulencja bakterii
- Oporność bakterii na antybiotyki
- Mobilne elementy genetyczne
- Genomika bakterii
dr hab. inż. Marzena Sujkowska-Rybkowska
Specjalizacja: biologia, botanika, ekologia
Zakres badań:
- interakcje symbiotyczne roślin i mikroorganizmów (symbioza ryzobiowa, mikoryza)
- reakcje roślin na stres abiotyczny
- badania morfologiczne, strukturalne i fizjologiczne populacji roślin z terenów zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych metalami
- badania mechanizmów adaptacji roślin w stresie metali ciężkich (lokalizacja metali na poziomie tkankowym, komórkowym i subkomórkowym, rearanżacja apoplastu, detoksyfikacja metali; system antyoksydacyjny)
- wpływ bakterii endofitycznych na promowanie wzrostu roślin w warunkach stresowych
prof. dr hab. inż. Piotr Beer
Specjalizacja: Meblarstwo
Zakres badań:
- sztywnościowo-wytrzymałościowe badanie mebli
- smart design w meblarstwie
- materiałoznawstwo w meblarstwie
dr hab. Łukasz Uzarowicz, prof. SGGW
Specjalizacja: nauki o glebie
Zakres badań:
- właściwości i geneza gleb technogenicznych (Technosols) na składowiskach odpadów poprzemysłowych
- zanieczyszczenie gleb
- rekultywacja obszarów zdegradowanych
- mineralogia gleb
- mikromorfologia gleb
dr hab. inż. Paweł Kozakiewicz, prof. SGGW
Specjalizacja: nauka o drewnie
Zakres badań:
- wpływ siedliska i pochodzenia genetycznego drzew na właściwości drewna.
- właściwości i zastosowanie drewna egzotycznego.
- drewno jako materiał inżynierski - nieniszczące metody badań, w tym defektoskopia ultradźwiękowa i rentgenowska tomografia komputerowa.
- charakterystyka strukturalna i właściwości drewna współczesnego, zabytkowego i archeologicznego.
- analiza rozwoju drzewnictwa w ujęciu historycznym.
dr Tomasz Pawlonka
Specjalizacja: bankowość, finanse
Zakres badań:
- analiza rozwoju sektora bankowego
- analiza zdolności sektora bankowego do finansowania gospodarki
- ocena wpływu rozwiązań regulacyjnych na sytuację banków
- uwarunkowania rozwoju bankowości spółdzielczej
- makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju gospodarki
- finanse behawioralne
dr hab. Agnieszka Kampka, prof. SGGW
Specjalizacja: socjologia, komunikacja
Zakres badań:
- komunikacja społeczna
- komunikacja wizualna
- socjologia mediów
- retoryka polityczna i wizualna
- debata publiczna
dr hab. Dariusz Gozdowski, prof. SGGW
Specjalizacja: GIS i teledetekcja w rolnictwie
Zakres badań:
- wykorzystanie satelitów i dronów w rolnictwie
- statystyczna analiza danych
- systemy informacji geograficznej (GIS) w rolnictwie
- rolnictwo precyzyjne
dr inż. Wojciech Kędziora
Specjalizacja: leśnictwo
Zakres badań:
- inwentaryzacja lasu (ile jest lasu w lesie?)
- regulacja użytkowania (ile wycinać żeby nie przesadzić?)
- funkcje lasu (co i jak powinien dawać?)
- dendrochronologia (jak odczytywać słoje drzew?)
żywienie człowieka, technologia żywnosci
dr inż. Alicja Ponder
Specjalizacja: technologia żywności i żywienia
Zakres badań:
- jakość żywności pochodzenia roślinnego
- zawartość związków bioaktywnych w żywności
- porównanie jakości żywności ekologicznej i konwencjonalnej
- ekologia i ochrona środowiska
HVAC, Odnawialne źródła energii
dr hab. Paweł Obstawski, prof. SGGW
Specjalizacja: Odnawialne źródła energii, HVAC
Zakres badań:
- Sprężarkowe pompy ciepła i układy chłodnicze
- Systemy HVAC
- Słoneczne instalacje grzewcze
- Projektowanie układów sterowania i akwizycji danych pomiarowych
dr hab. Arkadiusz Artyszak, prof. SGGW
Specjalizacja: agronomia
Zakres badań:
- Innowacyjne technologie produkcji roślin rolniczych
- Uwarunkowania produkcji roślinnej w Polsce
- Wpływ technologii produkcji na wielkość i jakość plonów roślin uprawnych
dr hab. Marcin Kurek, prof. SGGW
Specjalizacja: technologia żywności, żywienie człowieka
Zakres badań:
- technologia produktów pochodzenia roślinnego
- mikrokapsułkowanie
- substancje bioaktywne w technologii żywności
- wykorzystanie błonnika pokarmowego w technologii żywności
dr hab. Beata Fornal-Pieniak, prof. SGGW
Specjalizacja: architektura krajobrazu
Zakres badań:
- szata roślinna na terenach zurbanizowanych i wiejskich (badania florystyczno-fitosocjologiczne)
- kształtowanie struktury przyrodniczej obszarów miejskich i rolniczych (w aspektach: ochrony roślinności, zachowania bioróżnorodności, rozwoju turystyki i rekreacji, adaptacji do zmian klimatu oraz preferencji użytkowników)
- usługi ekosystemowe
- ochrona krajobrazu (w tym zarządzanie na obszarach chronionych)
- projektowanie naturalistyczne
architektura krajobrazu, leśnictwo
dr hab. Emilia Janeczko, prof. SGGW
Specjalizacja: architektura krajobrazu, leśnictwo
Zakres badań:
- Wpływ lasu na zdrowie człowieka
- Kształtowanie krajobrazu leśnego
- Problemy rozwoju turystyki i rekreacji na terenach chronionych
- Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne lasu
- Edukacja przyrodniczo-leśna
- Preferencje i oczekiwania społeczne wobec usług ekosystemowych lasu
architektura krajobrazu, planowanie przestrzenne
dr hab. Agata Cieszewska
Specjalizacja: przyrodnicze podstawy planowania przestrzennego / environmental planning
Zakres badań:
- uwarunkowania przyrodnicze w planowaniu przestrzennym
- zielone pierścienie miast / obszarów metropolitalnych
- kształtowanie zielono-błękitnej infrastruktury
- problemy zagospodarowania terenów chronionych
- audyt krajobrazowy
- zastosowanie badań ekologiczno-krajobrazowych w planowaniu przestrzennym
prof. dr hab. Mohamed Hazem Kalaji
Specjalizacja: fizjologia/biologia roślin
Zakres badań: (w 2019-2021 był na liście najczęściej cytowanych naukowców na świecie)
- funkcjonowania, bioenergetyki oraz wydajności aparatu fotosyntetycznego roślin
- fotosynteza i wymiana gazowa roślin
- fluorescencja chlorofilu
- reakcji roślin na stresy abiotyczne i biotyczne
- mowa i inteligencja roślin
- biologiczne systemy sprzężenia zwrotnego
- zdalne monitorowanie ekosystemów
- opracowanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla rolnictwa, ogrodnictwa, leśnictwa i badań ekologicznych
dr Tomasz Herudziński
Specjalizacja: socjologia
Zakres badań:
-
zmiany społeczne i transformacja energetyczna
-
mentalność społeczna
-
opinia publiczna
-
społeczności lokalne i samorząd terytorialn
Realizator licznych projektów badawczych, aktywny uczestnik międzynarodowych i krajowym konferencji naukowych. Współorganizator cyklicznej konferencji „Społeczności lokalne wobec wyzwań współczesności”. Autor i współautor licznych publikacji naukowych oraz autor popularyzatorskich. Członek Polskiego Towarzystwa Socjologicznego (PTS) oraz Europejskiego Towarzystwa Socjologicznego (ESA).
dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- inżynieria żywności
- projektowanie produktów spożywczych
- analogi mięsa
- analogi nabiału
- pulsacyjne pole elektryczne
- nietermiczne metody przetwarzania i utrwalania żywności
- suszenie owoców i warzyw
- zamrażanie owoców i warzyw
- suszenie rozpyłowe
dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- operacje jednostkowe w inżynierii żywności
- suszenie żywności i materiałów biotechnologicznych (enzymów)
- suszenie rozpyłowe
- suszenie miodu i koncentratów
- mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego
- proszki spożywcze - otrzymywanie i charakterystyka
- procesy membranowe (mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza)
dr Paweł Kraciński
Specjalizacja: rynek owoców i warzyw
Zakres badań:
- ceny owoców i warzyw
- handel zagraniczny produktami ogrodniczymi
- konkurencyjność produktów ogrodniczych na rynkach zagranicznych
dr inż. Rafał Maciaszek
Specjalizacja: gatunki obce i inwazyjne, akwarystyka, hodowla krewetek i raków
Obszary tematyczne:
- gatunki obce i inwazyjne
- akwarystyka
- ryby
- bezkręgowce wodne
- ekosystemy wodne
- monitoring przyrodniczy
dr hab. inż. Jan Łukaszkiewicz
Specjalizacja: architektura krajobrazu
Zakres badań:
- wzrost drzew w warunkach antropogenicznych z uwzględnieniem kolizji na styku roślinność /infrastruktura techniczna
- szacowanie wieku drzew i zadrzewień na terenach zurbanizowanych i otwartych
- kształtowanie struktury zadrzewień (zwł. struktura przestrzenna, gatunkowa, wieku) w obiektach architektury krajobrazu i jej wpływ na bioklimat rekreacyjny
- liniowe układy zieleni w strukturze miejskiej np. zielone korytarze tramwajowe, zieleń wzdłuż kanałów wodnych
- zastosowanie wybranych grup rodzajowych roślin drzewiastych w krajobrazie zurbanizowanym i otwartym np.: topole, drzewa owocowe i in.
- projektowanie
- budowa i pielęgnowanie terenów zieleni
- dachy zielone
- zadrzewienia
- wiek drzew
prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada
Specjalizacja: leśnictwo, dendrometria
Zakres badań:
- dendrometria
- produkcyjność lasu i urządzanie lasu
- modelowanie wzrostu drzew i drzewostanów
- nowoczesne metody pomiaru lasu i zastosowanie systemów wspomagania decyzji w planowaniu gospodarki leśnej
prof. dr hab. inż. Joanna Paliszkiewicz
Specjalizacja: Zarządzanie
Zakres badań: (publikowała ponad 220 publikacji z tego zakresu w tym 14 książek)
Zajmuje się zagadnieniami:
- zaufania
- zarządzania wiedzą
- oraz mediów społecznościowych
prof. dr hab. Marcin Filipecki
Specjalizacja: biologia, biotechnologia, GMO
Zakres badań:
- badania na poziomie molekularnym reakcji roślin na szkodniki i inne czynniki stresowe
- poszukiwanie genów zwiększających odporność na przędziorki i nicienie pasożytnicze
- biologia molekularna roślin, bioinformatyką, genetyczne modyfikowanie roślin poprzez mutagenezę, transgenezę, cisgenezę i edycję genomu
żywienie człowieka, technologia żywności, przetwórstwo mleka
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
Specjalizacja: przetwórstwo mleka
Zakres badań:
- żywność funkcjonalna i podnoszenie wartości odżywczej produktów mleczarskich: wzbogacanie w składniki mineralne, drobnoustroje probiotyczne, peptydy funkcjonalne i inne naturalne składniki żywności o właściwościach prozdrowotnych
- higiena produkcji i kontrola jakości żywności: wymagania sanitarne, kontrola higieny i jakości produkcji, nowoczesne metody instrumentalne stosowane w kontroli higieny produkcji i kontroli jakości żywności
- bezpieczeństwo produktów żywnościowych, głównie mleczarskich: etiologia zatruć pokarmowych, identyfikacja i właściwości drobnoustrojów patogennych, lekooporność drobnoustrojów, alergeny występujące w żywności
- nowoczesne metody badania bakterii fermentacji mlekowej
- produkcja i jakość produktów mleczarskich i ich roślinnych substytutów
- analiza i ocena przetworów mlecznych oraz ich roślinnych substytutów
- higiena produkcji i kontrola jakości żywności
- nowoczesne metody instrumentalne w kontroli higieny produkcji i jakości żywności
- wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej i bakterii fermentacji propionowej w produkcji i bioochronie żywności
prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko
Specjalizacja: hydrologia i gospodarka wodna
Zakres badań:
- zagadnienia hydrologiczne dotyczą głównie roli czynnika wodnego w ochronie lub restytucji mokradeł
- możliwość wykorzystania modeli hydrologicznych w planowaniu wodno-gospodarczym
dr inż. Dorota Sikora
Specjalizacja: architektura krajobrazu
Zakres badań:
- ochrona i konserwacja zabytkowych terenów zieleni - historycznych parków
- ogrodów oraz innych form zieleni komponowanej
- waloryzacja i ochrona krajobrazu kulturowego
- historia architektury krajobrazu
prof. dr hab. Kazimierz Tomala
Specjalizacja: przechowalnictwo owoców
Zakres badań:
- jakość i zdolność przechowalnicza owoców, w tym przyczyny zmienności składu mineralnego i zdolności przechowalniczej jabłek i gruszek
- metody wyznaczania dojrzałości zbiorczej
- skarlanie wzrostu jabłoni
- stosowaniem giberelin
- przed- i pozbiorcze blokowanie receptorów etylenu
- przechowywanie w warunkach KA i ULO, a także w dynamicznie kontrolowanej atmosferze
dr hab. Agata Balińska
Specjalizacja: turystyka, sharing economy
Szczegółowy obszar badań:
- agroturystyka i inne formy turystyki na obszarach wiejskich,
- koncepcja smart villages,
- znaczenie gospodarski turystycznej w rozwoju terytorialnym,
- produkty sieciowe,
- konkurencyjność produktów i destynacji turystycznych,
- aktywność turystyczna,
- sharing economy – przejawy, uwarunkowania, skutki,
- doskonalenie jakości produktów turystycznych,
- metody badań satysfakcji konsumentów,
- zrównoważone zachowania konsumentów.
analiza rynku, rynek żywnościowy, ekonomika handlu
prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski
Specjalizacja: rynek żywnościowy w Polsce
Zakres badań:
- analiza rynku
- marketing
- gospodarka żywnościowa
- ekonomika handlu
- zarządzanie w agrobiznesie
medycyna weterynaryjna, weterynaria
dr hab. Marta Mendel
Specjalizacja: farmakologiczne działanie roślin leczniczych oraz substancji czynnych pochodzenia roślinnego
Zakres badań:
- wykorzystanie alternatywnych metod i modeli eksperymentalnych in vitro / ex vivo, które umożliwiają ocenę oddziaływania ksenobiotyków na różne funkcje przewodu pokarmowego i wątroby
- ocena toksycznego działania mykotoksyn
dr inż. Marzena Suchocka
Specjalizacja: architektura krajobrazu, urban forestry
Zakres badań:
- badania i ekspertyzy dotyczące wpływu prac budowlanych na żywotność i statykę drzew
- wycena wartości odtworzeniowej i wartości usług ekosystemowych drzew
- ocena statyki drzew, również z zastosowaniem specjalistycznych sprzętów
- korzyści z drzew i zastosowanie zielonej infrastruktury w projektowaniu jako wspomaganie szarej infrastruktury
dr Filip Bujakowski
Specjalizacja: inżynieria środowiska
Zakres badań:
- Modelowanie przypływu wód podziemnych
- Badania relacji wód podziemnych i powierzchniowych w strefie hyporeicznej
- Oceny odziaływania inwestycji na wody podziemne
- Badania hydrograficzne
- Ekspertyzy i dokumentacje geologiczne
prof. dr hab. inż. Aleksander Lisowski
Specjalizacja: inżynieria rolnicza, energetyczna konwersja biomasy na paliwa stałe i gazowe
Zakres badań:
- modelowanie matematyczne procesów roboczych maszyn rolniczych oraz procesów fizycznych separacji i zagęszczania materiałów lignocelulozowych
- relacje fizyczne element roboczy – gleba lub materiał roślinny
- właściwości mechaniczne materiałów lepkosprężystych
- techniki i technologie rolnicze
- rolnictwo precyzyjne
- eksploatacja maszyn
- bezpieczeństwo użytkowania maszyn
prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk
Specjalizacja: weterynaria ptaków, diagnostyki, patologii i profilaktyki różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi.
Zakres badań:
- diagnostyka, patologia i profilaktyka różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych drobiu, ptaków domowych oraz gołębi
- ptasia grypa
- salmonelloza drobiu
- jakość mięsa drobiowego i jaj
- zagrożenia zdrowotne produktów drobiarskich
- antybiotyki i hormony w produktach drobiarskich
- choroby jakimi mogą zarazić nas ptaki
- gołębie – zagrożenie dla mieszkańców miast
- bioasekuracja ferm drobiu
geologia, inżynieria środowiska
dr Grzegorz Wierzbicki
Specjalizacja: geomorfologia, geografia fizyczna, geologia i hydrogeologia, glacjologia
Zakres badań:
- współczesne procesy morfogenetyczne
- przyrodnicze uwarunkowania powodzi, podtopień i zdarzeń ekstremalnych
- ewolucja krajobrazu i geoekologia
- geoturystyka w różnych strefach morfoklimatycznych Ziemi, zwłaszcza w strefie polarnej
- inżynieria środowiska vs. ochrona przyrody
- geograficzne uwarunkowania transportu kolejowego i wodnego-śródlądowego
- teledetekcja środowiska, kartografia i GIS