Informacje prasowe

SGGW zawarła umowę na budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych

27 marca 2024 roku Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada, Kanclerz SGGW dr inż. Władysław W. Skarżyński i Kwestor SGGW mgr Anna Kamińska podpisali umowę ze spółką ERBUD S.A. dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. ...


Wielkanocne barwienie jajek. Jak wykonać je bardziej zdrowo i ciekawie?

Wielkanocna tradycja Wielkanocną tradycją pielęgnowaną w wielu rodzinach jest dekoracyjne barwienie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Ich łatwa dostępność i szybkość działania sprawiają, że są często wybierane przez konsumentów. ...


Co lepsze? Kawa czy napar imbirowy?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Na świecie konsumuje się około 2,25 mld filiżanek tego napoju dziennie! Wielu z nas ma związane z nią rytuały. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki kawy, pijemy kawę zaraz po przyjściu do pracy, organizujemy przerwę w pracy na kawę czy umawiamy spotkania towarzyskie przy kawie. ...


Czas na rośliny balkonowe i ogrodowe

Tegoroczny luty był najcieplejszym od wielu lat, co spowodowało, że przyroda zareagowała błyskawicznie – budzi się do życia i cieszy oko. A skoro tak, to przyszedł czas na prace balkonowe i ogrodowe. Które rośliny można wybrać do nasadzeń już teraz i jak o nie dbać? I w jaki sposób zabezpieczyć je przed ewentualnymi przymrozkami? O tym opowiedział dr hab. ...


Przewodnik dla naukowców na temat pisania i recenzji komunikatu prasowego

Federacja Europejskich Towarzystw Żywieniowych (FENS) opracowała i opublikowała wytyczne i zalecenia dla naukowców na temat pisania i recenzowania komunikatów prasowych. FENS chce wdrożyć wytyczne w całej Europie. ...


Naukowcy z SGGW wykorzystują sztuczną inteligencję do oceny jakości mleka

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest ”oszukany”. ...


Jak wspomóc pamięć i koncentrację

Przed studentami kolejny semestr nauki. Kolokwia, zaliczenia, egzaminy oraz wystąpienia publiczne to nieuniknione elementy studiowania. Jak opanować stres i zwiększyć efektywności nauki? W celu poprawy koncentracji, wydłużenia okresu czuwania i zmniejszenia uczucia senności studenci poszukują zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety, które zawierają aktywne biologicznie...


W SGGW opracowano nowy sposób zwiększający twardość drewna

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opracowano nową metodę zagęszczania drewna a w konsekwencji zwiększania twardości tego materiału. Może ona znaleźć zastosowanie w modyfikacji materiałów drzewnych wykorzystywanych zarówno w wyrobach budowlanych np. materiałach podłogowych, jak i elementach mebli, instrumentów muzycznych i galanterii drzewnej. ...


Rolnictwo przyjazne środowisku. Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW

W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory prowadzone są zaawansowane badania wdrożeniowe ograniczające negatywny wpływ produkcji zwierzęcej dla środowiska. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprezentują efekty swoich badań delegacji duńskich przedsiębiorców, którzy 1 lutego 2024 roku odwiedzą uczelnię w ramach pierwszej zagranicznej wizyty Jego Królewskiej...


Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW

W ramach pierwszej zagranicznej wizyty Jego Królewskiej Mości Fryderyka X Króla Danii w Polsce 1 lutego 2024 r. odbędzie się spotkanie przedstawicieli sektora rolniczego towarzyszącej wizycie misji przedsiębiorców duńskich z udziałem strony polskiej z naukowcami Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Wilanów-Obory (RZD), należącego do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności