Informacje prasowe

SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozwijane są technologie, które w przyszłości pozwolą zredukować użycie sztucznych konserwantów żywności. Naukowcy wykorzystają produkty pochodzenia naturalnego – metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego. ...


Czy żywność ma płeć? Odpowiedzi na to pytanie szuka naukowiec z SGGW

Badania naukowe dowodzą, że żywność ma płeć. Założenia kontra rzeczywistość Żywność projektowana z myślą o określonej płci to najczęściej żywność funkcjonalna, która uwzględnia profilaktykę chorób dietozależnych występujących u kobiet i mężczyzn, jak również zaspokaja specyficzne potrzeby żywieniowe. ...


Projekt Communities for Climate Change Action wprowadza innowacyjne rozwiązania dla przeciwdziałania niekorzystnym zmianom klimatu

Wspólna walka z wyzwaniami klimatycznymi – Projekt Co-Adapt Co-Adapt przekształca warszawskie osiedla w zielone oazy. Działania społeczności lokalnych na rzecz adaptacji do zmiany klimatu zyskują realny wymiar miedzy innymi dzięki innowacyjnym pomysłom mieszkańców oraz ekspertów z SGGW. ...


Napoje energetyzujące a zdrowie

Od 1 stycznia 2024 r. wszedł w życie zakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18 roku życia. Dlaczego nie są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. ...


Ryby głosu nie mają, ale o karpiu głośno

Karp należy do jednego z najbardziej kontrowersyjnych gatunków obcych występujących w Polsce. Choć dopiero w latach pięćdziesiątych XX w. stał się „tradycyjną” potrawą wieczerzy wigilijnej, należy zaznaczyć, że pojawiał się na polskich stołach już znacznie wcześniej, o czym świadczy obecność przepisu na wigilijnego karpia w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 r. „Compendium...


Naukowcy z SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym

Naukowcy z Katedry Podstaw Inżynierii i Energetyki Instytutu Inżynierii Mechanicznej SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym R290. ...


Kanawalia szablasta zapobiega zakażeniu koronawirusem

Profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz dr. Seiya Sato światowej sławy wirusolog z Japonii opracowali i opatentowali substancję zapobiegającą infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci cukierków, lizaków, gum do żucia, napojów lub płynów do płukania jamy ustnej, gardła i krtani. ...


„Rozmawiam” z roślinami, aby poznać ich potrzeby

Rośliny posiadają swój własny język i komunikują się z nami, między sobą oraz z insektami i zwierzętami. Ludzie wciąż nie w pełni rozumieją ten język. „Plantish” (na wzór języków takich jak Polish, Spanish, English) to język, który od kilku lat używam do komunikacji z roślinami - mówi prof. ...


Cmentarz zrównoważony

Listopad w kontekście funkcjonowania cmentarzy jest miesiącem szczególnym. Obchodzone wówczas święta kościelne Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny sprawiają, że zepchnięte na margines publicznego zainteresowania słowo „cmentarz” jest odmieniane przez wszystkie przypadki. ...


Badacze z SGGW opracowali technologię odzysku ciepła odpadowego wykorzystywanego w produkcji folii z surowców pochodzących z recyklingu

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Mechanicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opracowali innowacyjną technologię pozwalającą na odzyskiwanie tak zwanego ciepła technologicznego w trakcie produkcji folii stretch. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności