Informacje prasowe

SGGW dołączyła do konsorcjum UNIgreen – The Green European University

Osiem uczelni partnerskich UNIgreen podjęło ważny krok w kierunku powołania Uniwersytetu Europejskiego, specjalizującego się w naukach rolniczych, biotechnologii i naukach przyrodniczych (#WeAreUNIgreen). ...


Dieta śródziemnomorska. Tak, ale koniecznie ekologiczna.

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za wzorowy sposób odżywiania. Naukowcy z udziałem badaczy z SGGW potwierdzają, że tak, ale stawiają ważny warunek.   Międzynarodowy zespół naukowców, z udziałem badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. ...


Naukowcy z SGGW pomagają w restytucji żubra na świecie

Polskie żubry po raz kolejny pojechały do Hiszpanii. 10 stycznia w daleką drogę wyruszyło 8 żubrów z czterech polskich ośrodków hodowlanych. Na miejscu pieczę nad żubrami sprawuje European Bison Conservation Center of Spain (EBCC), z którym są w stałym kontakcie naukowcy z Instytutu Nauk o Zwierzętach w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...


Dni Otwarte SGGW

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza 21 i 22 stycznia na Dni Otwarte. W programie między innymi prezentacja kierunków studiów, szkolenie „Wszystko o rekrutacji”, spotkania ze studentami i wykładowcami, a także wykłady „Wybuchowa chemia”, „Wszechobecne fale” oraz „Genetyka w natarciu”. ...


Półmaska antywirusowa z mchów

Japoński Urząd Patentowy (JPO) opublikował wniosek patentowy wynalazku półmaski antywirusowej z mchów, który zgłosił profesor Hazem Kalaji z SGGW. Wynalazek dotyczy półmasek antywirusowych wielokrotnego użytku (przede wszystkim przeciwko wirusom grypy) oraz mechanizmów (elementów) wentylacyjnych do budynków i pojazdów wykonanych z mchu, które pochłaniają wirusy. ...


SGGW uruchomiła nowe Centrum Medycyny Translacyjnej

Centrum Medycyny Translacyjnej SGGW (CMT-SGGW) to pierwszy w Polsce i jeden z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, wyposażony w unikatową, niezwykle zaawansowaną technologicznie infrastrukturę badawczą. ...


Oszczędź sobie i… planecie! Sprawdź, jak nie marnować jedzenia

Blisko pięć milionów ton żywności marnują Polacy w ciągu roku. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowczynie ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. ...


SGGW podpisała umowę na budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych

Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada podpisał umowę z firmą Skanska dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Pracownicy ICNŻ będą prowadzić szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie, a także edukować społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania. ...


Ambitny projekt studentów SGGW

Hug the Nature to projekt, który powstał w w ramach działalności Koła Odpowiedzialnego Biznesu Enactus SGGW. Głównym celem projektu jest produkcja box’a DIY, zawierającego niezbędne składniki służące do własnoręcznego wykonania peelingu do ciała. ...


Nowości w ofercie edukacyjne SGGW

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstał nowy wydział, a dwa zmieniły nazwy. Od nowego roku akademickiego studenci rozpoczną zajęcia na nowym Wydziale Biologii i Biotechnologii oraz Wydziale Rolnictwa i Ekologii, a także Wydziale Ogrodniczym. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności