Informacje prasowe

Dzień otwarty dla kandydatów na studia w SGGW

Studenci z 37. kierunków będą odpowiadać na pytania maturzystów podczas Dnia otwartego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się jakie przedmioty zdawać na maturze, aby dostać się do SGGW, jakie są zasady rekrutacji na studia oraz jaki kierunek wybrać?


Polskie ryby dochodzą do głosu

Co jadano podczas wigilijnej wieczerzy dawno, dawno temu? Na pewno ryby oraz raki, ale wyłącznie te z polskich stawów, rzek, jezior i oczywiście z Bałtyku. Dzisiaj możemy zakupić mnóstwo innych gatunków ryb i owoców morza z całego świata.


Nauka nie musi być nudna

Studenci z Koła Naukowego Przedsiębiorczy Technolog działającego przy Wydziale Technologii Drewna SGGW w Warszawie mają okazję uczyć się zarządzania projektami w praktyce. Eliza Lieber, Maria Kępka oraz Paulina Maciejec wymyśliły zajęcia "Ocalić od zapomnienia", czyli warsztaty z renowacji starych, drewnianych krzeseł.


Rośliny – sojusznicy w walce ze skażeniem radioaktywnym

Profesor Stanisław Gawroński z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu został zaproszony przez Uniwersytet w Kyoto na konsultacje dotyczące przywracania do życia terenów skażonych po katastrofie elektrowni jądrowej w Fukushimie w 2011 r. Mimo upływu czasu sytuacja na tym terenie nadal jest trudna, a walka z zanieczyszczeniem zajmie jeszcze wiele lat.


Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji.


Prezenty za recepty

Ludzie zaczynają tracić zaufanie do firm farmaceutycznych i produkowanych przez nie środków, czego przykładem jest wzrost siły ruchów antyszczepionkowych. Od kilku lat spada także prestiż zawodu lekarza.


Manipulacje w gastronomi

Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych stosują wiele sztuczek, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej.


Rekordy plonów ziemniaków w RZD SGGW Żelazna

W tym roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej padły rekordowe plony ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy. Na najlepiej plonujących plantacjach plon handlowy bulw wyniósł bowiem 55 ton z hektara. ...


Spiżarnia pełna owoców i warzyw

Świeże owoce i warzywa z działki lub przydomowego ogródka zimą? To jak najbardziej możliwe. Istnieje wiele sposobów przechowywania jedzenia, tak by możliwie jak najdłużej zachowało ono smak i wartości odżywcze.


Badania Nobla warte

W tym roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymał Japończyk Yoshinori Ohsumi za odkrycia związane z mechanizmem autofagii, czyli bardzo istotnym procesem zachodzącym w komórce. Prace w tym obszarze badawczym prowadzone są także przez naukowców z SGGW. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności