Aktualności - Ciekawe wykłady

Nauka nie musi być nudna

Studenci z Koła Naukowego Przedsiębiorczy Technolog działającego przy Wydziale Technologii Drewna SGGW w Warszawie mają okazję uczyć się zarządzania projektami w praktyce. Eliza Lieber, Maria Kępka oraz Paulina Maciejec wymyśliły zajęcia "Ocalić od zapomnienia", czyli warsztaty z renowacji starych, drewnianych krzeseł.


Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji.


Prezenty za recepty

Ludzie zaczynają tracić zaufanie do firm farmaceutycznych i produkowanych przez nie środków, czego przykładem jest wzrost siły ruchów antyszczepionkowych. Od kilku lat spada także prestiż zawodu lekarza.


Manipulacje w gastronomi

Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych stosują wiele sztuczek, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej.


Spiżarnia pełna owoców i warzyw

Świeże owoce i warzywa z działki lub przydomowego ogródka zimą? To jak najbardziej możliwe. Istnieje wiele sposobów przechowywania jedzenia, tak by możliwie jak najdłużej zachowało ono smak i wartości odżywcze.


Studenci i naukowcy SGGW w Radiu Kampus

Zapraszamy do słuchania audycji Akademickiego Radia Kampus (97,1 FM w Warszawie i okolicach) w których uczestniczą studenci i naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W lutym i w marcu 16 audycji programu "Naukąt" było poświęconych naszej uczelni.


E-learning w kształceniu studentów w uniwersytetach przyrodniczych i rolniczych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się konferencja naukowa "E-learning w kształceniu studentów w uniwersytetach przyrodniczych i rolniczych". Uczestnicy konferencji wysłuchali interesujących referatów oraz dyskutowali na tematy związane z wdrażaniem technologii e-learningowych w szkołach wyższych , a także o przyczynach ograniczających rozwój e-learningu.


Spotkanie Jubileuszowe Wszechnicy Żywieniowej z okazji jej 20-lecia

Wszechnica Żywieniowa na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW jest jedną z form upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu człowieka, a jej geneza sięga 1994 roku. Wykłady Wszechnicy mają charakter popularnonaukowy i odbywają się co miesiąc podczas roku akademickiego (9-10 rocznie, łącznie 185 od października 1994 do grudnia 2014 r.).


Wykład pt. "Rozwój kształcenia od Instytutu Agronomicznego w Marymoncie do SGGW"

Wykład prof. dr. hab. Andrzeja Radeckiego na temat "Rozwoju kształcenia od Instytutu Agronomicznego w Marymoncie do SGGW przy ul. Rakowieckiej (do roku 1939)" to kontynuacja cyklu spotkań i prezentacji poświęconych historii rolnictwa, edukacji rolniczej oraz SGGW.


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności