Aktualności - Ciekawe wykłady

Sukces z natury: drewno w służbie muzyce

Stolarstwo to w rodzinie Pawła Malinowskiego trzypokoleniowa tradycja. Ojciec i dziadek byli stolarzami, dlatego oczywiste było, że i syn pójdzie w tę stronę. Nikt nie przypuszczał jednak, że fascynację drewnem połączy z pasją do muzyki i wraz z bratem założy Malwood Instruments – pracownię lutniczą tworzącą unikalne gitary popularne wśród muzyków. ...


Pszczoły wracają do lasów

Polska jako jedyny kraj UE podjęła próbę przywrócenia na swoim terenie bartnictwa. Największym przedsięwzięciem w tym zakresie jest projekt „Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach” realizowany przez cztery nadleśnictwa z północno-wschodniej Polski.


Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. ...


Prądem przyrządzone

Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem.


Ab ovo…

Jajo to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego koszyczka. Jest symbolem odradzającego się życia i w kulturze chrześcijańskiej od samego początku nawiązuje do Zmartwychwstania. Nic dziwnego: to pokarm pod wieloma względami fenomenalny.


Praktyki wśród lwów

Gdy jesteśmy dziećmi, wydaje nam się, że wszystko jest możliwe – możemy zostać, kim tylko sobie wymarzymy. Potem na przeszkodzie stają prozaiczne problemy, a przede wszystkim – strach i brak wyobraźni. Ale nie zawsze tak się dzieje.


Pszczoły warte miliard

Ponad 150 mld euro rocznie – tyle warta jest praca wszystkich pszczół na świecie. Z tego na pszczoły europejskie przypada 15 mld euro, a na nasze rodzime ok. 1,8 mld euro (7,5 mld zł). Kwoty te nie uwzględniają wartości produktów pszczelich, takich jak: miód, pyłek kwiatowy, propolis, mleczko, wosk i jad pszczeli. ...


Czy plastik szkodzi żywności?

Przy wybieraniu tego, co włożyć do sklepowego koszyka, konsumenci kierują się różnymi wytycznymi: składem, producentem, marką, kolorem, zapachem. Opakowanie wydaje się nieistotne, a to przecież ono ma istotny wpływ na produkt i przekazuje o nim wiele informacji. ...


O diecie w internecie

Tematyka związana z żywnością i dietami to jedno z bardzo popularnych zagadnień poruszanych w internecie. W sytuacji, gdy swoje przepisy i porady dietetyczne może publikować każdy bez względu na posiadaną wiedzę i doświadczenie, pojawia się problem, jak z gąszczu informacji wyłowić te wartościowe i prawdziwe.


Leśne zwiastuny wiosny

Nadejście wiosny to szczególny moment w przyrodzie, zwłaszcza tej dzikiej, w głębokich lasach i puszczach. Tam wiosnę można nie tylko zobaczyć, ale także usłyszeć. Jej pierwsze zwiastuny znajdziemy nie tylko wśród roślin i zwierząt, lecz także wśród grzybów.


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności