Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Cała prawda o jabłkach

Polska jest trzecim światowym producentem jabłek. W typowym roku z rodzimych sadów pozyskujemy około 4 mln ton tych owoców, z czego około 25% trafia na eksport. W zbiorach znacznie prześcigają nas Chiny (43 mln ton) i nieznacznie USA (5 mln ton). ...


Drony wielozadaniowe

Zanim w lesie wybuchnie pożar, pojawiają się sygnały ostrzegawcze. Nie wszystkie możemy dostrzec z ziemi własnymi oczami. Pewne zjawiska są lepiej widoczne z lotu ptaka, zwłaszcza takiego, który rejestruje promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie 400-1000 nm (bliska podczerwień) lub wyższym (podczerwień termalna), podczas gdy ludzie widzą tylko zakres od 400 do 700 nm. ...


Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. ...


Laboratorium Metabolomiki w SGGW

W Katedrze Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstało pierwsze w Polsce Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej. Naukowcy uzyskali możliwość wykonywania zaawansowanych badań z wykorzystaniem najnowocześniejszej technologii spektometrii masowej. ...


Studenci i doktoranci SGGW laureatami konkursu „Dyplomy dla Warszawy”

26 września 2017 roku w Muzeum Warszawy wręczono nagrody w drugiej edycji konkursu prezydenta m.st. Warszawy na najlepsze prace magisterskie i doktorskie związane z tematyką rozwoju społeczno-gospodarczego stolicy. ...


Tresowane limfocyty sposobem na raka

Dr Kinga Majchrzak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW została laureatką trzeciego konkursu organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programu First Team. Przyznana dotacja w wysokości prawie 2 mln zł pozwoli na prowadzenie na najwyższym poziomie prac badawczo-rozwojowych z zakresu immunoonkologii oraz utworzenie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego kolejnego zespołu naukowców zajmującego się chorobami nowotworowymi. Dr Kinga Majchrzak będzie prowadziła swój projekt badawczy we współpracy z dr Chrystal Paulos z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej (USA).


Komary i kleszcze zagrożeniem dla psów

Komary to stali towarzysze letnich ranków i wieczorów. Kleszcze coraz częściej atakują w miejskich parkach i lasach. Oba pasożyty są niebezpieczne dla zdrowia nie tylko ludzi, lecz także zwierząt. Co grozi psom przez nie zaatakowanym tłumaczy dr n. wet. Artur Dobrzyński, specjalista chorób psów i kotów, adiunkt Katedry Chorób Małych Zwierząt z Kliniką Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW.


Czy grozi nam plaga śmiercionośnych komarów?

Zdaniem entomologów z SGGW tegoroczna aura sprzyja komarom. Za kilka dni możemy mieć ich prawdziwy wysyp. Będą nas kłuć, powodując swędzenie i pieczenie. Jednak i tak my Europejczycy mamy dużo szczęścia. ...


SGGW w walce z suszą

Pracownicy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego od 2009 roku angażują się w pomoc Hodowlanemu Instytutowi Szkoleniowemu w Tengeru w Tanzanii. Realizowane przy ich wsparciu projekty obejmują wiele aspektów: od wspierania procesu dydaktycznego po efektywne gospodarowanie wodą. ...


Odpady dla zdrowia i urody

Każdego roku polskie zakłady produkujące skrobię ziemniaczaną wytwarzają 100 tys. litrów wody sokowej. Z kolei efektem ubocznym produkcji biodiesla jest 100-150 tys. ton gliceryny. Naukowcy z SGGW wpadli na pomysł jak te odpady zagospodarować. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności