Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Naukowcy z SGGW wykorzystują sztuczną inteligencję do oceny jakości mleka

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest ”oszukany”. ...


W SGGW opracowano nowy sposób zwiększający twardość drewna

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opracowano nową metodę zagęszczania drewna a w konsekwencji zwiększania twardości tego materiału. Może ona znaleźć zastosowanie w modyfikacji materiałów drzewnych wykorzystywanych zarówno w wyrobach budowlanych np. materiałach podłogowych, jak i elementach mebli, instrumentów muzycznych i galanterii drzewnej. ...


Rolnictwo przyjazne środowisku. Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW

W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory prowadzone są zaawansowane badania wdrożeniowe ograniczające negatywny wpływ produkcji zwierzęcej dla środowiska. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprezentują efekty swoich badań delegacji duńskich przedsiębiorców, którzy 1 lutego 2024 roku odwiedzą uczelnię w ramach pierwszej zagranicznej wizyty Jego Królewskiej...


Proces fotosyntezy „uśpionych” roślin został zahamowany

W ramach eksperymentów zrealizowanych ze studentami programu Erasmusa (kurs pt. Plantish) profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) wraz z jego zespołem po raz pierwszy na świecie wykazali, że proces fotosyntezy został zahamowany podczas znieczulenia roślin. ...


SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozwijane są technologie, które w przyszłości pozwolą zredukować użycie sztucznych konserwantów żywności. Naukowcy wykorzystają produkty pochodzenia naturalnego – metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego. ...


Projekt Communities for Climate Change Action wprowadza innowacyjne rozwiązania dla przeciwdziałania niekorzystnym zmianom klimatu

Wspólna walka z wyzwaniami klimatycznymi – Projekt Co-Adapt Co-Adapt przekształca warszawskie osiedla w zielone oazy. Działania społeczności lokalnych na rzecz adaptacji do zmiany klimatu zyskują realny wymiar miedzy innymi dzięki innowacyjnym pomysłom mieszkańców oraz ekspertów z SGGW. ...


Ryby głosu nie mają, ale o karpiu głośno

Karp należy do jednego z najbardziej kontrowersyjnych gatunków obcych występujących w Polsce. Choć dopiero w latach pięćdziesiątych XX w. stał się „tradycyjną” potrawą wieczerzy wigilijnej, należy zaznaczyć, że pojawiał się na polskich stołach już znacznie wcześniej, o czym świadczy obecność przepisu na wigilijnego karpia w najstarszej polskiej książce kucharskiej z 1682 r. „Compendium...


Naukowcy z SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym

Naukowcy z Katedry Podstaw Inżynierii i Energetyki Instytutu Inżynierii Mechanicznej SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym R290. ...


Kanawalia szablasta zapobiega zakażeniu koronawirusem

Profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz dr. Seiya Sato światowej sławy wirusolog z Japonii opracowali i opatentowali substancję zapobiegającą infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci cukierków, lizaków, gum do żucia, napojów lub płynów do płukania jamy ustnej, gardła i krtani. ...


„Rozmawiam” z roślinami, aby poznać ich potrzeby

Rośliny posiadają swój własny język i komunikują się z nami, między sobą oraz z insektami i zwierzętami. Ludzie wciąż nie w pełni rozumieją ten język. „Plantish” (na wzór języków takich jak Polish, Spanish, English) to język, który od kilku lat używam do komunikacji z roślinami - mówi prof. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności