Rolnictwo przyjazne środowisku. Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW

W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory prowadzone są zaawansowane badania wdrożeniowe ograniczające negatywny wpływ produkcji zwierzęcej dla środowiska.  Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprezentują efekty swoich badań delegacji duńskich przedsiębiorców, którzy 1 lutego 2024 roku odwiedzą uczelnię w ramach pierwszej zagranicznej wizyty Jego Królewskiej Mości Fryderyka X Króla Danii w Polsce. 

 

Według szacunków Organizacji Narodów Zjednoczonych w 2050 r. na świecie będzie żyło 9,7 miliarda ludzi, czyli prawie o 2 miliardy więcej niż obecnie. Według FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa  – taki przyrost populacji wymusi zwiększenie produkcji żywności o 70%. Sytuacja ta stanowi poważne wyzwanie dla sektora rolniczego, zwłaszcza w kontekście konieczności stosowania zasad zrównoważonego rozwoju.

Dotyczy to także produkcji zwierzęcej. Na współczesnych hodowców
i producentów wywierana jest coraz większa presja ekonomiczna. Większość z nich znajduje się obecnie w sytuacji, w której, aby zapewnić opłacalność produkcji, muszą wykorzystywać efekt skali. Z drugiej strony wzrasta potrzeba permanentnej poprawy dobrostanu zwierząt oraz stosowania praktyk ograniczających jej negatywny wpływ na środowisko.

Jak zatem osiągnąć tak ambitne cele? Nad tym właśnie pracuję między innymi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wśród innowacyjnych technologii wdrażanych w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW, które pomagają osiągać założone cele badawcze są miedzy innymi technologie informatyczne wykorzystującą sztuczną inteligencję. Dzięki temu tradycyjne rolnictwo stopniowo przekształca się w rolnictwo inteligentne (z ang. Smart Farming). Jest to zarządzanie gospodarstwem z wykorzystaniem nowoczesnych technologii informatycznych i komunikacyjnych w celu poprawy efektywności produkcji, jakości produktów oraz optymalizacji wykorzystania zasobów ludzkich.

Prace z tego zakresu prowadzone są między innymi w Instytucie Nauk o Zwierzętach SGGW, a ich faza wdrożeniowa realizowana jest właśnie w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory.  Prowadzone są tu między innymi badania w zakresie precyzyjnej produkcji zwierzęcej, definiowanej jako sposób zarządzania populacją zwierząt z wykorzystaniem zautomatyzowanych systemów monitorowania lub/i kontroli w czasie rzeczywistym produkcji, reprodukcji, zdrowia oraz dobrostanu zwierząt. Celem badań jest optymalizacja żywienia zwierząt i ogamicznie uciążliwości środowiskowej produkcji zwierzęcej, zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez poprawę zdrowia i wydajności zwierząt.

 

Więcej informacji:  


Biuro Prasowe, Rzecznik SGGW: dr inż. Krzysztof Szwejk, rzecznik@sggw.edu.pl    

Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach, dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW. marcin_golebiewski@sggw.edu.pl

Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii, dr Maciej Paszewski. ciitt@sggw.edu.pl

https://www.sggw.edu.pl/strona-glowna/nauka/wspolpraca-z-biznesem/kontakt/

Studia w SGGW: https://www.sggw.edu.pl/rekrutacja/    


Załączniki

  • Mail JM Fryderyk 818x500-80

    Mail JM Fryderyk 818x500-80.jpg
  • Rolnictwo przyjazne środowisku Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym

    Rolnictwo przyjazne środowisku Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym

    Rolnictwo przyjazne środowisku Wizyta duńskich przedsiębiorców w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW.docx
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności