Filtr do mikroplastiku
Mikroplastik to coś niewidocznego dla oczu i jednocześnie niebezpiecznego. W takim razie czy walka z nim jest możliwa? Jak bardzo jest szkodliwy? Z czego powstaje? O tym opowiada dr hab. Adam Ekielski, prof. ...
Mikroplastik to coś niewidocznego dla oczu i jednocześnie niebezpiecznego. W takim razie czy walka z nim jest możliwa? Jak bardzo jest szkodliwy? Z czego powstaje? O tym opowiada dr hab. Adam Ekielski, prof. ...
Globalny krajobraz badań akademickich coraz bardziej podkreśla znaczenie umiędzynarodowienia i współpracy między naukowcami z różnych uniwersytetów. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego aktywnie uczestniczy w tych trendach, dążąc do maksymalizacji korzyści płynących z międzynarodowych i lokalnych partnerstw. ...
Program edukacyjny promujący zdrowe odżywianie Junior Edu-Żywienie prowadzony przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego został nagrodzony Wyróżnieniem Specjalnym Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska. ...
Optymalne nasycenie zielenią w miastach to 30% pokrycia koronami drzew i krzewów. W zabetonowanym środowisku bardzo trudno ten wskaźnik osiągnąć utrzymując drzewa w dobrej kondycji. Dr hab. Marzena Suchocka z Katedry Architektury Krajobrazu Instytutu Inżynierii Środowiska Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego znalazła rozwiązanie tego problemu. ...
Poważna gra klimatyczna „Osiedle z klimatem” już pomaga mieszkańcom pięciu warszawskich osiedli zdecydować o rozwiązaniach adaptujących osiedle do zmiany klimatu. Od dziś gra jest dostępna za darmo dla mieszkańców całej Polski. ...
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, dzięki której hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest ”oszukany”. ...
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opracowano nową metodę zagęszczania drewna a w konsekwencji zwiększania twardości tego materiału. Może ona znaleźć zastosowanie w modyfikacji materiałów drzewnych wykorzystywanych zarówno w wyrobach budowlanych np. materiałach podłogowych, jak i elementach mebli, instrumentów muzycznych i galanterii drzewnej. ...
W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Wilanów-Obory prowadzone są zaawansowane badania wdrożeniowe ograniczające negatywny wpływ produkcji zwierzęcej dla środowiska. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprezentują efekty swoich badań delegacji duńskich przedsiębiorców, którzy 1 lutego 2024 roku odwiedzą uczelnię w ramach pierwszej zagranicznej wizyty Jego Królewskiej...
W ramach eksperymentów zrealizowanych ze studentami programu Erasmusa (kurs pt. Plantish) profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) wraz z jego zespołem po raz pierwszy na świecie wykazali, że proces fotosyntezy został zahamowany podczas znieczulenia roślin. ...
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozwijane są technologie, które w przyszłości pozwolą zredukować użycie sztucznych konserwantów żywności. Naukowcy wykorzystają produkty pochodzenia naturalnego – metabolity różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego i kwasu octowego. ...