Podczas spotkania Uczelnię reprezentowali: prof. dr hab. Andrzej Lenart, Pełnomocnik Rektora SGGW ds. Współpracy Gospodarką; Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności; Prof. dr hab. Mirosław Słowiński Prodziekan
ds. dydaktyki i rozwoju; Anna Kula, Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii SGGW; Michał Borowy Specjalista ds. Innowacyjności Gospodarki, Centrum Innowacji
i Transferu Technologii SGGW. Firmę Animex reprezentowali: Jacek Dziełak, Prezes Zarządu; Andrzej Pawelczak Dyrektor ds. PR, Rzecznik Prasowy; Jacek Pietrzak, Dyrektor ds. Marketingu.
Przedsiębiorstwo Animex istnieje na rynku od 1951 r., obecnie jest liderem na rynku mięsa
w Polsce oraz największym krajowym eksporterem w tej branży.
Główne obszary działalności Grupy Animex to:
- Produkcja mięsa wieprzowego i przetwórstwo mięsa (wieprzowina i wołowina)Produkcja mięsa i przetwórstwo drobiu (indyk kurczak gęś)
- Produkcja paszy
- Produkcja puchu i pierza
Produkty Animex-u sprzedawane są w kraju i za granicą pod markami: Krakus, Morliny, Morlinki, Berlinki, Mazury, Pek i Yano.
Porozumienia o współpracy pomiędzy SGGW w Warszawie z otoczeniem gospodarczym obejmują trzy główne obszary:
- nauczanie na studiach I, II i III stopnia, studiach podyplomowych, kursach czy seminariach
- prace naukowe i badawczo-rozwojowe z udziałem potencjału badawczego
i wyposażenia technicznego stron porozumienia
- udział w udoskonalaniu procesu kształcenia w SGGW tak, aby umiejętności absolwentów odpowiadały potrzebom pracodawców.
Przedstawiciele Animexu wyrazili szczególne zainteresowanie współpracą z SGGW
w zakresie wymiany wiedzy na temat szeroko pojmowanego bezpieczeństwa żywności, hodowli trzody chlewnej i drobiu oraz konsultacjami z zakresu technologii i procesów produkcyjnych w branży mięsnej.
Animex liczy też na współpracę z naukowcami z SGGW w zakresie badań oraz opinii
i ekspertyz dotyczących żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego, procesów produkcyjnych (redukcja kosztów, planowanych zmian itd.) oraz innych uzgodnionych tematów wynikających z trendów rynkowych związanych
z konsumpcją oraz bezpieczeństwem żywności.
Porozumienie otwiera również szanse dla studentów SGGW, którzy mogą liczyć na pomoc firmy Animex w realizacji praktyk i staży zawodowych oraz w przygotowaniu prac dyplomowych w uzgodnionym przez obydwie strony zakresie.