SGGW rozpoczęła nowy rok akademicki

Relacja na SGGW.TV

Kierunek Bioinżynieria zwierząt jest prowadzony na studiach stacjonarnych I stopnia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Absolwenci bioinżynierii zwierząt uzyskają tytuł inżyniera. Studia na tym kierunku to nowoczesny program kształcenia, obejmujący najbardziej innowacyjne dziedziny wiedzy i techniki nauczania.  Nowy kierunek studiów jest odpowiedzią Wydziału Nauk o Zwierzętach na zapotrzebowanie współczesnej nauki i praktyki w rozwijającej się bardzo intensywnie dziedzinie naukowej, zwłaszcza w kontekście wykorzystania jej osiągnięć w gospodarce. Z ankiet prowadzonych przez SGGW  wynika, że wiedza i kompetencje nabyte podczas studiów łączących teoretyczne podstawy nauk technicznych i przyrodniczych z umiejętnościami warsztatowymi i opanowaniem nowoczesnych technik laboratoryjnych są wysoko cenione przez pracodawców.


Kierunek Gastronomia i hotelarstwo będzie prowadzony na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.  Studenci, którzy ukończą studia I stopnia uzyskają tytuł inżyniera. Nowy kierunek Gastronomia i hotelarstwo to wynik ciągłego monitorowania rynku pracy i wieloletniej współpracy wydziału z przedsiębiorstwami branżowymi. Celem kształcenia na tym kierunku jest przygotowanie absolwentów do prowadzenia działalności gospodarczej oraz kierowania przedsiębiorstwami gastronomicznymi, cateringowymi i hotelarskimi. Absolwenci będą mogli także pracować w placówkach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka.

Prof. dr hab. Alojzy Szymański, rektor SGGW, w swoim wystąpieniu wskazał atuty naszej uczelni, podkreślając, że obecnie SGGW intensywnie rozwija współpracę z przedsiębiorstwami i gospodarką. Rektor podkreślił. że uczelnia przykłada dużą wagę do transferu osiągnięć naukowych do praktyki.

"Intensywnie pracujemy na rzecz zwiększenia transferu wiedzy i współpracy z gospodarką. W minionym roku akademickim podpisano 48 porozumień o współpracy z przedsiębiorstwami i organizacjami reprezentującymi różne branże gospodarki.


Prowadzone są rozmowy z kolejnymi organizacjami, w tym z 
ośrodkami transferu technologii wiodących uczelni warszawskich. Uczelnia jest zaangażowana w prace pięciu klastrów. W jednym z nich jest liderem – jest to Klaster Innowacji w Agrobiznesie, realizowany na Wydziale Nauk Ekonomicznych. SGGW aktywnie uczestniczy w pracach Mazowieckiej Rady Innowacyjności oraz Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Uczestniczy również w pracach Mazowieckiego Forum Terytorialnego oraz Rady ds. Polityki Innowacji przy Prezydencie miasta stołecznego Warszawy. Swoją obecność Uczelnia zaznaczyła na Polskiej Mapie Drogowej Infrastruktury Badawczej. Zespół z Wydziału Nauk o Żywności został zakwalifikowany do II etapu aktualizacji z projektem pod nazwą „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” - wymieniał w swoim przemówieniu Rektor Szymański.

Profesor Alojzy Szymański zwracając się do studentów rozpoczynających pierwszy rok studiów mówił: "Serdecznie witam Was w naszej Uczelni życząc wytrwałości, sukcesów w nauce i realizacji młodzieńczych pasji. Pamiętajcie: żeby odnieść sukces, musicie być kompetentni. Wykorzystajcie dobrze szanse, jakie daje wam status studenta SGGW."

Do pobrania: Przemówienie inauguracujne Prof. dr. hab. Alojzego Szymańskiego, rektora SGGW.

Podczas Inauguracji Roku Akademickiego 2013/2014 interesujący wykład pt. "Wildlife - piękno, nauka, inspiracja" wygłosił Prof. dr hab. Andre Chwalibóg z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Prof. dr hab. Andre Chwalibóg jest absolwentem Wydziału Zootechnicznego SGGW. Od 1973 roku pracuje w Danii na Uniwersytecie Kopenhaskim, gdzie od wielu lat jest kierownikiem Katedry Żywienia i Fizjologii na Wydziale Medycyny i Nauk o Zdrowiu. Tytuł profesora uzyskał w 1995 roku.


Profesor Chwalibóg jest specjalistą w zakresie przemiany energii i białka w organizmie. Obecnie jest zaangażowany w badania nad zastosowaniem nanotechnologii w biologii, medycynie i żywieniu.Ma na swoim koncie ok. 200 publikacji naukowych z Impact Factorem, jest redaktorem i członkiem komitetów redakcyjnych wielu czasopism naukowych m.in. British Journal of Nutritio. Za pracę naukową został odznaczony przez królową Danii Orderem Flagi Królewskiej.

Profesor A. Chwalibóg przez wiele lat współpracował z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Profesor współpracuje także z Wydziałem Nauk o Zwierzętach. Otrzymał Odznakę Honorową "Za Zasługi dla SGGW".

W uroczystości uczestniczyło wielu zaproszonych gości z ministerstw i instytucji współpracujących z uczelnią, parlamentarzyści, przedstawiciele administracji publicznej, lokalnej oraz kościoła, a także Senat SGGW, pracownicy i studenci uczelni.


Z okazji Inauguracji Roku Akademickiego w SGGW w dniu 6 października 2013 r. o godz. 12.30 w Kościele św. Katarzyny przy ul. Fosa 17 w Warszawie zostanie odprawiona Msza Święta.
 




Załączniki

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności