Informacje prasowe

SGGW, a zmiany w szkolnictwie wyższym

W polskim szkolnictwie wyższym szykują się istotne zmiany: przede wszystkim nowy system finansowania na wielu uczelniach wymuszający ograniczenie dydaktyki na rzecz działalności naukowo-badawczej. O wpływie planowanych zmian na funkcjonowanie uczelni rozmawiamy z rektorem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, profesorem Wiesławem Bielawskim.


Piknik rodzinny w SGGW

W dniach 19-20 maja odbędą się coroczne Dni SGGW. W programie przewidzianych jest wiele atrakcji dla rodzin z dziećmi: od przedszkolaka po licealistę. Rodzice także znajdą coś dla siebie. Każdy wydział przygotował po kilka atrakcji dla najmłodszych uczestników pikniku.


Warszawskie Dni Akwarystyki w SGGW

Ryby podobne do węży, bajecznie kolorowe krewetki, zagrożone wyginięciem bałtyckie wężynki… Mieszkańców słodkich i słonych wód z całego świata i najbliższej okolicy będzie można oglądać podczas tegorocznych Warszawskich Dni Akwarystyki, które będą jednym z wydarzeń Dni SGGW. ...


Człowiek Roku: nominacja dla prof. Magdaleny Król

Dr hab. Magdalena Król, prof. SGGW z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej została nominowana w plebiscycie „Człowiek Roku”.


Sukces z natury: drewno w służbie muzyce

Stolarstwo to w rodzinie Pawła Malinowskiego trzypokoleniowa tradycja. Ojciec i dziadek byli stolarzami, dlatego oczywiste było, że i syn pójdzie w tę stronę. Nikt nie przypuszczał jednak, że fascynację drewnem połączy z pasją do muzyki i wraz z bratem założy Malwood Instruments – pracownię lutniczą tworzącą unikalne gitary popularne wśród muzyków. ...


Pszczoły wracają do lasów

Polska jako jedyny kraj UE podjęła próbę przywrócenia na swoim terenie bartnictwa. Największym przedsięwzięciem w tym zakresie jest projekt „Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach” realizowany przez cztery nadleśnictwa z północno-wschodniej Polski.


Aromaty spożywcze – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. ...


Prądem przyrządzone

Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem.


Zdobądź indeks SGGW już w maju

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie „Start po indeks”.


Ab ovo…

Jajo to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego koszyczka. Jest symbolem odradzającego się życia i w kulturze chrześcijańskiej od samego początku nawiązuje do Zmartwychwstania. Nic dziwnego: to pokarm pod wieloma względami fenomenalny.


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności