Informacje prasowe

Je się uszami

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. ...


Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia. ...


Naukowcy SGGW w czołówce beneficjentów programu MINIATURA 1

22 młodych naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zdobyło granty w programie MINIATURA przyznawane przez NCN. Tym samym SGGW znalazła się w czołówce nagrodzonych uczelni. Konkurs MINIATURA skierowany jest do osób posiadających stopień naukowy doktora uzyskany do 12 lat przed rokiem wystąpienia z wnioskiem, które nigdy wcześniej nie były beneficjentami systemu grantowego NCN. ...


Polowanie na człowieka

Ludojady, czyli drapieżniki z grupy ssaków, które zabijają ludzi dla pożywienia, to poważny problem, z jakim borykają się mieszkańcy Azji, głównie Indii. Szczególnie niebezpieczne są trzy gatunki kotów: tygrys, lampart i lew. ...


Fitoremediacja zamiast techniki

Smog w polskich miastach to zimą gorący temat. Lekarze i znawcy problemu radzą, by w dniach, w których ilość pyłów zawieszonych w powietrzu znacząco przekracza normę, nie wychodzić z domu. Mało jednak mówi się o tym, że w pomieszczeniach powietrze jest równie mocno, a często nawet bardziej zanieczyszczone niż na zewnątrz. ...


W szponach wiecznej diety

57% kobiet i 17% mężczyzn robiących noworoczne postanowienia 2017/2018 ma lub miało zamiar schudnąć. Utrata zbędnych kilogramów od lat jest w ścisłej czołówce pożądanych zmian w życiu Polaków. Od 1 stycznia upłynęło kilka tygodni. ...


Nanocząstką w raka

Od lat 80. nanocząstki – czyli cząstki, których przynajmniej jeden wymiar wynosi około stu nanometrów – rewolucjonizują naukę i gospodarkę. Powstają albo z rozpadu cząstek większych, albo dzięki łączeniu relatywnie niewielkich ilości atomów w specjalnie stworzonych warunkach (chodzi przede wszystkim o temperaturę i ciśnienie). ...


Bagno pilnie kupię lub wynajmę

2 lutego – Światowy Dzień Mokradeł Kilkadziesiąt lat temu uważano dzikie bagna za tereny nieprzydatne. Hydrotechnicy na niemal całym świecie pracowali nad ich osuszaniem i przerabianiem na przydatne gospodarczo łąki, pastwiska a nawet pola uprawne. ...


Na ratunek wiosennym kwiatom

Wyjątkowo ciepły początek stycznia sprawił, że wcześniej niż zwykle zaczynają rosnąć wczesnowiosenne rośliny cebulowe i bulwiaste. Na krokusy i narcyzy jest jednak jeszcze o wiele za wcześnie. Jeśli powrócą mrozy, co jest bardzo prawdopodobne, rośliny zmarzną. ...


Zbuduj swoją markę z kursami Uniwersytetu Otwartego SGGW

Komputer i internet to dziś podstawowe narzędzia pracy, komunikacji i reklamy. Uniwersytet Otwarty SGGW w tej edycji przygotował ofertę kursów, na których pod okiem specjalistów będzie można pogłębić swoją wiedzę w zakresie wykorzystania możliwości, jakie dają nam internet oraz media społecznościowe, do promowania zarówno siebie, jak i swoich działań. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności