Informacje prasowe

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na otwarte wykłady

Po wakacyjnej przerwie wznawia działalność bardzo popularna wśród mieszkańców Warszawy Wszechnica Żywieniowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Szczegółowy plan wykładów jest dostępny na stronie internetowej https://www.sggw.pl/plan-wszechnicy-zywieniowej-sggw__ Zgaga, refluks i choroba wrzodowa – palący problem na talerzu, to temat na pierwszego w tym sezonie spotkanie...


"Legionella pneumophila" pod okiem naukowców z SGGW

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wspólnie z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA, odkryli ciekawy mechanizm biochemiczny działania jednego z białek efektorowych bakterii Legionella pneumophila. ...


Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. ...


Nadchodzi klęska suszy

Jedni straszą zmianami klimatu, inni je bagatelizują. Podobno sprawa wygląda o wiele poważniej niż mogłoby się wydawać. Czy tegoroczna susza w Polsce to dopiero wstęp do tego, co czeka nas w najbliższej przyszłości? Czy rzeczywiście grozi nam głód? Czy można coś zrobić, by tego czarnego scenariusza uniknąć? Przed naukowcami na całym świecie stoi ogromne wyzwanie. ...


SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

Finanse i rachunkowość, informatyka, logistyka, turystyka i rekreacja, zarządzanie, dietetyka oraz ekonomia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...


Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

Rozmowa z dr. hab. Marcinem Kurkiem z Katedry Techniki Projektowania Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zdobyciu tytułu Najzdolniejszego Młodego Naukowca w Polsce, błonniku pokarmowym oraz podejściu do nauki.  - Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz 27. ...


Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. ...


Roślinny Big Brother w SGGW

Gdyby wynalazek prof. Hazema M. Kalajiego powstał kilka lat temu, z dużą dozą prawdopodobieństwa udałoby się powstrzymać wyręb zaatakowanych przez kornika drukarza drzew w Puszczy Białowieskiej. Dzięki zaprojektowanej przez niego prostej w obsłudze aplikacji rolnicy będą mogli odetchnąć i ratować swoje uprawy, gdy szanse na sukces są jeszcze wysokie. ...


Co nas gryzie nad Wisłą?

Dr Daria Sikorska z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska wraz z zespołem badaczy m.in z Samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej WOBIAK oraz WBIŚ i współpracowników z Wielkiej Brytanii prowadzi badania nad wylęgiem komarów w nadwiślańskich łęgach w Warszawie. ...


Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności