Informacje prasowe

Światowej sławy ekspert w Centrum Medycyny Regeneracyjnej SGGW

28. stycznia br. Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odwiedził prof. Stefan Badylak, światowej sławy ekspert w zakresie Medycy Regeneracyjnej, który jest twórcą przełomowej metody odtwarzania mięśni za pomocą naturalnie występującej w organizmach zwierząt macierzy pozakomórkowej (ECM). ...


Dni Otwarte dla kandydatów na studia w SGGW

Zapraszamy na Dni Otwarte dla kandydatów na studia w SGGW, które odbędą się 24 i 25 stycznia 2020 roku. Będzie to doskonała okazja, aby poznać wydziały oraz kierunki jakie oferuje Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...


Nieznane białko i prestiżowa publikacja

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie we współpracy z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA oraz z Instytutem Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk odkryli i przebadali nieznane dotąd białko efektorowe – istotne dla organizmów żywych. ...


Alternatywa dla antybiotyku

Na większość szczepów bakterii odpowiedzialnych za tzw. zakażenia szpitalne nie działają leki służące do ich zwalczania. Opracowywanie nowych formuł jest długie i żmudne, ale dzięki pracom naukowców pojawiają się alternatywne sposoby unikania zakażeń. ...


SGGW nominowana do nagrody ELSEVIER Research Impact Leaders Award

Nagroda przyznawana jest uczelniom, których publikacje miały największy wpływ na postrzeganie (visibility) polskiej nauki na świecie. SGGW nominowana została w kategorii Social Sciences. Nagroda jest przyznawana w sześciu kategoriach: Agricultural Sciences, Engineering and Technology, Natural Sciences, Humanities, Medical Sciences oraz Social Sciences. ...


Nanocząstki w walce z nowotworami

Naukowcy z SGGW czynnie uczestniczą w walce z nowotworami. To walka z chorobami zwierząt. Jednak być może już wkrótce pojawi się możliwość prowadzenia prób klinicznych na ludziach. Praca, którą wykonują naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jest ogromną szansą dla chorych. ...


Czy warto jeść grzyby?

Pozbawione wartości odżywczych, ciężkostrawne i trujące, jeśli nie same w sobie to przez zawartość asymilowanych ze środowiska metali ciężkich – grzyby nie zawsze mają dobrą prasę. Są jednak popularnym substytutem mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich oraz składnikiem wielu wyszukanych potraw. ...


Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na otwarte wykłady

Po wakacyjnej przerwie wznawia działalność bardzo popularna wśród mieszkańców Warszawy Wszechnica Żywieniowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Szczegółowy plan wykładów jest dostępny na stronie internetowej https://www.sggw.pl/plan-wszechnicy-zywieniowej-sggw__ Zgaga, refluks i choroba wrzodowa – palący problem na talerzu, to temat na pierwszego w tym sezonie spotkanie...


"Legionella pneumophila" pod okiem naukowców z SGGW

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wspólnie z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA, odkryli ciekawy mechanizm biochemiczny działania jednego z białek efektorowych bakterii Legionella pneumophila. ...


Innowacyjny miód suszony z SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności