Sposoby na kleszcza
Co zrobić, gdy w nasze ciało wpije się kleszcz, gdzie najczęściej można spotkać te groźne pajęczaki i czy wypalanie traw to dobry pomysł na ograniczanie ich populacji? Odpowiadamy na pytania zadawane przez internautów. ...
Co zrobić, gdy w nasze ciało wpije się kleszcz, gdzie najczęściej można spotkać te groźne pajęczaki i czy wypalanie traw to dobry pomysł na ograniczanie ich populacji? Odpowiadamy na pytania zadawane przez internautów. ...
Jeszcze kilkanaście lat temu kreowanie alternatywnej rzeczywistości dostępnej niemal dla każdego wydawało się pomysłem rodem z powieści Stanisława Lema. Kilka lat temu była to pieśń przyszłości, a dziś staje się codziennością. ...
Są tak małe, że niekiedy trudno je dostrzec. Nie mają żadnych naturalnych wrogów. Mogą pół roku nie jeść, czekając na ofiarę. Potrafią się dobrze regenerować i błyskawicznie dostosowują się do zmian w środowisku. ...
Stolarstwo to w rodzinie Pawła Malinowskiego trzypokoleniowa tradycja. Ojciec i dziadek byli stolarzami, dlatego oczywiste było, że i syn pójdzie w tę stronę. Nikt nie przypuszczał jednak, że fascynację drewnem połączy z pasją do muzyki i wraz z bratem założy Malwood Instruments – pracownię lutniczą tworzącą unikalne gitary popularne wśród muzyków. ...
Polska jako jedyny kraj UE podjęła próbę przywrócenia na swoim terenie bartnictwa. Największym przedsięwzięciem w tym zakresie jest projekt „Tradycyjne bartnictwo ratunkiem dzikich pszczół w lasach” realizowany przez cztery nadleśnictwa z północno-wschodniej Polski.
Niemal każdy produkt spożywczy oraz napój ma w swoim składzie aromaty spożywcze. W przetwórstwie przemysłowym stosuje się je z prostego powodu: wpływają na smak i aromat gotowego produktu, zwiększając tym samym jego atrakcyjność. ...
Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności na sklepowych półkach musi być w jakiś sposób zabezpieczona przed zepsuciem.
Jajo to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów wielkanocnego koszyczka. Jest symbolem odradzającego się życia i w kulturze chrześcijańskiej od samego początku nawiązuje do Zmartwychwstania. Nic dziwnego: to pokarm pod wieloma względami fenomenalny.
Gdy jesteśmy dziećmi, wydaje nam się, że wszystko jest możliwe – możemy zostać, kim tylko sobie wymarzymy. Potem na przeszkodzie stają prozaiczne problemy, a przede wszystkim – strach i brak wyobraźni. Ale nie zawsze tak się dzieje.
Ponad 150 mld euro rocznie – tyle warta jest praca wszystkich pszczół na świecie. Z tego na pszczoły europejskie przypada 15 mld euro, a na nasze rodzime ok. 1,8 mld euro (7,5 mld zł). Kwoty te nie uwzględniają wartości produktów pszczelich, takich jak: miód, pyłek kwiatowy, propolis, mleczko, wosk i jad pszczeli. ...