Aktualności - Ciekawe wykłady

Z formą do wakacji

Zbliżają się wakacje, a wielu z nas zastanawia się, czy zdąży przed nimi z formą. Jak poprawić sylwetkę na urlop? Sekret dobrej diety opiera się na zasadach 7U, czyli zasadach prawidłowego żywienia według Profesora Bergera. ...


Wielkanocne barwienie jajek. Jak wykonać je bardziej zdrowo i ciekawie?

Wielkanocna tradycja Wielkanocną tradycją pielęgnowaną w wielu rodzinach jest dekoracyjne barwienie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Ich łatwa dostępność i szybkość działania sprawiają, że są często wybierane przez konsumentów. ...


Co lepsze? Kawa czy napar imbirowy?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Na świecie konsumuje się około 2,25 mld filiżanek tego napoju dziennie! Wielu z nas ma związane z nią rytuały. Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia od filiżanki kawy, pijemy kawę zaraz po przyjściu do pracy, organizujemy przerwę w pracy na kawę czy umawiamy spotkania towarzyskie przy kawie. ...


Czas na rośliny balkonowe i ogrodowe

Tegoroczny luty był najcieplejszym od wielu lat, co spowodowało, że przyroda zareagowała błyskawicznie – budzi się do życia i cieszy oko. A skoro tak, to przyszedł czas na prace balkonowe i ogrodowe. Które rośliny można wybrać do nasadzeń już teraz i jak o nie dbać? I w jaki sposób zabezpieczyć je przed ewentualnymi przymrozkami? O tym opowiedział dr hab. ...


Przewodnik dla naukowców na temat pisania i recenzji komunikatu prasowego

Federacja Europejskich Towarzystw Żywieniowych (FENS) opracowała i opublikowała wytyczne i zalecenia dla naukowców na temat pisania i recenzowania komunikatów prasowych. FENS chce wdrożyć wytyczne w całej Europie. ...


Jak wspomóc pamięć i koncentrację

Przed studentami kolejny semestr nauki. Kolokwia, zaliczenia, egzaminy oraz wystąpienia publiczne to nieuniknione elementy studiowania. Jak opanować stres i zwiększyć efektywności nauki? W celu poprawy koncentracji, wydłużenia okresu czuwania i zmniejszenia uczucia senności studenci poszukują zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety, które zawierają aktywne biologicznie...


Czy żywność ma płeć? Odpowiedzi na to pytanie szuka naukowiec z SGGW

Badania naukowe dowodzą, że żywność ma płeć. Założenia kontra rzeczywistość Żywność projektowana z myślą o określonej płci to najczęściej żywność funkcjonalna, która uwzględnia profilaktykę chorób dietozależnych występujących u kobiet i mężczyzn, jak również zaspokaja specyficzne potrzeby żywieniowe. ...


Napoje energetyzujące a zdrowie

Od 1 stycznia 2024 r. wszedł w życie zakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18 roku życia. Dlaczego nie są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. ...


Cmentarz zrównoważony

Listopad w kontekście funkcjonowania cmentarzy jest miesiącem szczególnym. Obchodzone wówczas święta kościelne Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny sprawiają, że zepchnięte na margines publicznego zainteresowania słowo „cmentarz” jest odmieniane przez wszystkie przypadki. ...


Konsumpcja owadów to fanaberia, czy wyjątkowa szansa w żywieniu człowieka?

Ten rok przyniósł zaskakujące decyzje Unii Europejskiej w zakresie konsumpcji owadów, które wywołały burzę w debatach społecznych. Entomofagia, czyli spożywanie owadów, to temat od lat eksplorowany na świecie, ale w Polsce i Europie wciąż stanowi nieodkryty kierunek kulinarny. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności