Aktualności - Ciekawe wykłady

Naukowa wiedza na święta

Co się kryje w główce maku i dlaczego nasiona tej rośliny dobrze jeść w połączeniu z rybami? Jak konserwowane są owoce cytrusowe i co można zrobić, by ich skórki nadawały się do jedzenia? Czy da się upiec smaczny piernik bez glutenu i cukru? Zapraszamy do Akademii Dobrego Smaku SGGW,  bloga pisanego we współpracy z naukowcami.


Środowisko jest żywym laboratorium

Dr hab. Urszula Zajączkowska jest adiunktem w Samodzielnym Zakładzie Botaniki Leśnej Wydziału Leśnego SGGW. Pracę naukową łączy z niezwykłą wrażliwością, czego efekty widać nie tylko w laboratorium, lecz także w jej wierszach, za które niedawno otrzymała Nagrodę Kościelskich – jedną z najważniejszych nagród literackich w Polsce, felietonach publikowanych w magazynie dwutygodnik.com, a także w krótkich filmach, które udostępnia w internecie.


Cała prawda o jabłkach

Polska jest trzecim światowym producentem jabłek. W typowym roku z rodzimych sadów pozyskujemy około 4 mln ton tych owoców, z czego około 25% trafia na eksport. W zbiorach znacznie prześcigają nas Chiny (43 mln ton) i nieznacznie USA (5 mln ton). ...


Strasznie zdrowa dynia

Owoce dyni to duże, jadalne jagody, które mogą ważyć nawet 200 kg. Najbardziej niezwykłe w tym warzywie jest jednak zawarte w nim bogactwo składników odżywczych. Dynia to przede wszystkim olbrzymia dawka karotenoidów, witamin i składników mineralnych. ...


Policzyć wilki

Wilkołak, wilczak, zły wilk z baśni o Czerwonym Kapturku, wreszcie wilczy bilet albo wilk porywający biblijne owce… Wilk – z drobnymi wyjątkami – nie miał nigdy dobrej prasy. Uosabiał zło, demoniczne siły, był definiowany jako zagrożenie dla wszystkiego, co żyje. ...


Numery z jajami

Wykrycie fipronilu na fermach w Belgii, Holandii i Niemczech oraz przypadki ptasiej grypy we Włoszech spowodowały wzrost popytu zagranicznego na jaja z Polski. Krajowi producenci chętnie eksportują swoje produkty, co powoduje wzrost cen na naszym rynku. ...


Cholesterol z jaj już nie straszy

Wielu konsumentów obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Warto przypomnieć, że według aktualnych badań naukowych jest to lęk nieuzasadniony. Z uwagi na cenne składniki odżywcze jajo jest doskonałą żywnością funkcjonalną, z której nie powinny rezygnować nawet osoby z hipercholesterolemią czy wysokim ryzykiem zagrożenia chorobami układu sercowo-naczyniowego.


Tajemnice drewna sprzed wieków

Drewno wydaje się materiałem stosunkowo mało odpornym na zewnętrzne warunki: gnije, jest niszczone przez owady i mikroorganizmy. Dlaczego więc archeolodzy wciąż odkrywają nowe drewniane znaleziska? Jakim cudem coś zrobionego z drewna kilkuset, a nawet kilka tysięcy laty temu przetrwało do dziś w niemal nienaruszonym stanie?


Ruszył naukowy blog żywieniowy SGGW

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. ...


Lekarze, pacjenci i marketing

Ciekawy obraz współpracy lekarzy i firm farmaceutycznych w Polsce wyłania się z badań przeprowadzonych przez dr Martę Makowską z Wydziału Nauk Społecznych SGGW. Polski rynek farmaceutyczny jest największy w Centralnej i Środkowej Europie; jego wartość w 2015 r. osiągnęła 29,9 bilionów złotych  i stale rośnie. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności