Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Roślinny Facebook! Zespół profesora Stanisława Karpińskiego opisał i wyjaśnił nowy mechanizm komunikowania się roślin.

Rośliny ostrzegają się o niebezpieczeństwie. Komunikują się między sobą elektrycznie stykającymi się liśćmi. Zespół naukowców kierowany przez prof. Stanisława Karpińskiego z Instytutu Biologii SGGW we współpracy z naukowcami z University of Missouri (USA) po raz pierwszy opisał kwantowo-molekularne i fizjologiczne podstawy nieznanej wcześniej formy komunikacji między roślinami...


Profesor Hazem M. Kalaji z SGGW w trójce najlepszych naukowców w Polsce

Prof. dr hab. Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego został sklasyfikowany na trzeciej pozycji w Polsce w Rankingu 1000 najlepszych naukowców w dziedzinie nauk o roślinach i agronomii w 2022 roku. ...


Ważne badania naukowców z Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW nad wirusami zwierzęcymi

Zespół naukowców z Instytutu Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, pod kierunkiem prof. dr. hab. Tomasza Stadejka przeprowadził i opublikował badania nad cirkowirusami świń, które wpisują się w najbardziej aktualne światowe trendy badań nad nowymi i ponownie pojawiającymi się („emerging and re-emerging”) wirusami tego gatunku zwierząt. ...


SCIENCE SGGW – drugie urodziny kanału na YouTube popularyzującego naukę

Całkowanie, biofizyka i... relacje między magią a nauką – wiedza dostępna 24/h dobę. 600 wykładów i blisko 4 tysiące subskrybentów kanału NAUKA / SCIENCE SGGW to dane liczbowe na drugie urodziny naszego wiodącego kanału. ...


Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności

Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. ...


Dieta śródziemnomorska. Tak, ale koniecznie ekologiczna.

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za wzorowy sposób odżywiania. Naukowcy z udziałem badaczy z SGGW potwierdzają, że tak, ale stawiają ważny warunek.   Międzynarodowy zespół naukowców, z udziałem badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. ...


Naukowcy z SGGW pomagają w restytucji żubra na świecie

Polskie żubry po raz kolejny pojechały do Hiszpanii. 10 stycznia w daleką drogę wyruszyło 8 żubrów z czterech polskich ośrodków hodowlanych. Na miejscu pieczę nad żubrami sprawuje European Bison Conservation Center of Spain (EBCC), z którym są w stałym kontakcie naukowcy z Instytutu Nauk o Zwierzętach w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...


Półmaska antywirusowa z mchów

Japoński Urząd Patentowy (JPO) opublikował wniosek patentowy wynalazku półmaski antywirusowej z mchów, który zgłosił profesor Hazem Kalaji z SGGW. Wynalazek dotyczy półmasek antywirusowych wielokrotnego użytku (przede wszystkim przeciwko wirusom grypy) oraz mechanizmów (elementów) wentylacyjnych do budynków i pojazdów wykonanych z mchu, które pochłaniają wirusy. ...


SGGW uruchomiła nowe Centrum Medycyny Translacyjnej

Centrum Medycyny Translacyjnej SGGW (CMT-SGGW) to pierwszy w Polsce i jeden z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, wyposażony w unikatową, niezwykle zaawansowaną technologicznie infrastrukturę badawczą. ...


Oszczędź sobie i… planecie! Sprawdź, jak nie marnować jedzenia

Blisko pięć milionów ton żywności marnują Polacy w ciągu roku. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowczynie ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności