Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Nowe projekty - nowi liderzy

Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu „Lider” rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi. ...


Dynia nie tylko do jedzenia

Jesień to sezon na dynie. Mnóstwo odmian, wielostronność kulinarnych zastosowań i przede wszystkim zawartość cennych składników odżywczych czynią z niej królową jesiennych stołów. Zupy, sałatki, ciasta, a nawet dyniowe spaghetti (niektóre odmiany doskonale zastępują makaron) są o tej porze roku  po prostu pyszne.


Praca naukowa to moje hobby

Wywiad z prof. dr hab. Magdaleną Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań (European Research Council) w kwocie ponad 1,4 mln euro na badania nad nowotworami. ...


Rozpoczęły się zbiory Mini Kiwi z SGGW

Rok 2016 to kolejny sezon wprowadzania do uprawy nowej rośliny owocowej pod nazwą Mini Kiwi.


1,4 mln euro na walkę z rakiem dla naukowca z SGGW

Magdalena Król, prof. nadzw. z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań na walkę z nowotworami. Europejska Rada ds. Badań (European Research Council) do tej pory przyznała w programie Horyzont 2020 polskim naukowcom piętnaście grantów, w tym jedynie jeden w dziedzinie Nauk o Życiu, dlatego zdobycie...


SGGW zwycięzcą konkursu "proMYK 2016"

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zwyciężyła w prestiżowym konkursie "proMYK" w kategorii "Promocja Uczelni i Nauki". Biuro Prasowe i Biuro Promocji SGGW zostało wyróżnione za działania promujące "200-lecie tradycji SGGW"  w 2016 roku. ...


SGGW wyróżniona tytułem innowacyjnej uczelni w tworzeniu perspektyw zawodowych

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie została wyróżniona tytułem „Najbardziej innowacyjnej i kreatywnej uczelni w Polsce w tworzeniu perspektyw zawodowych” oraz certyfikatem „Dobra uczelnia, dobra Praca”. ...


Profesor Wiesław Bielawski wiceprzewodniczącym KRASP

Rektor-elekt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Wiesław Bielawski został wybrany na funkcję wiceprzewodniczącego Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich (KRASP) na kadencję 2016-2020. ...


Wyniki badań międzynarodowego zespołu ekspertów z udziałem naukowców z WNoŻCziK w British Journal of Nutrition

Nowe badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wskazują na istnienie wyraźnych różnic pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem.  Kluczowe wyniki: mleko i mięso ekologiczne zawierają około 50 % więcej dobroczynnych kwasów omega-3 w porównaniu do produktów konwencjonalnych, ekologiczne...


Naukowcy z SGGW opracują nowe metody produkcji bioetanolu

W 2015 roku projekt "Inteligentne systemy hodowli i uprawy, pszenicy, kukurydzy i topoli dla zoptymalizowanej produkcji, biomasy, biopaliw oraz zmodyfikowanego drewna" został zgłoszony do konkursu „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” – BIOSTRATEG II, ogłoszonego przez Radę NCBiR. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności