Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Sukces z natury: Wirtualna rzeczywistość, realne osiągnięcia

Jeszcze kilkanaście lat temu kreowanie alternatywnej rzeczywistości dostępnej niemal dla każdego wydawało się pomysłem rodem z powieści Stanisława Lema. Kilka lat temu była to pieśń przyszłości, a dziś staje się codziennością. ...


Prof. M. Król Człowiekiem Roku

Profesor Magdalena Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW zwyciężyła w plebiscycie "Człowiek Roku" w kategorii nauka. Tytuł jest wyrazem uznania dla Jej pracy badawczej, dzięki której być może dokona się przełom w leczeniu nowotworów. ...


Nauka w wirtualnej rzeczywistości

VR powoli wkrada się do naszego życia. W tej technologii możemy oglądać filmy i grać w gry. Zaczyna być także używana w medycynie np. do leczenia depresji i rehabilitacji narządu ruchu. Biuro Promocji i naukowcy z SGGW wpadli na pomysł, jak wykorzystać VR także do celów naukowych i edukacyjnych. ...


SGGW, a zmiany w szkolnictwie wyższym

W polskim szkolnictwie wyższym szykują się istotne zmiany: przede wszystkim nowy system finansowania na wielu uczelniach wymuszający ograniczenie dydaktyki na rzecz działalności naukowo-badawczej. O wpływie planowanych zmian na funkcjonowanie uczelni rozmawiamy z rektorem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, profesorem Wiesławem Bielawskim.


Człowiek Roku: nominacja dla prof. Magdaleny Król

Dr hab. Magdalena Król, prof. SGGW z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej została nominowana w plebiscycie „Człowiek Roku”.


Praktyki wśród lwów

Gdy jesteśmy dziećmi, wydaje nam się, że wszystko jest możliwe – możemy zostać, kim tylko sobie wymarzymy. Potem na przeszkodzie stają prozaiczne problemy, a przede wszystkim – strach i brak wyobraźni. Ale nie zawsze tak się dzieje.


Czy plastik szkodzi żywności?

Przy wybieraniu tego, co włożyć do sklepowego koszyka, konsumenci kierują się różnymi wytycznymi: składem, producentem, marką, kolorem, zapachem. Opakowanie wydaje się nieistotne, a to przecież ono ma istotny wpływ na produkt i przekazuje o nim wiele informacji. ...


Nowalijka, czyli co?

Wymęczony zimą organizm z wdzięcznością reaguje na pierwsze oznaki wiosny. Z entuzjazmem podchodzimy do dłuższych dni, rosnących temperatur, słońca. Cieszą nas pojawiające się przebiśniegi i krokusy, nic więc dziwnego, że niejednej osobie żywiej bije serce na widok pierwszych wiosennych warzyw.


Żywność dla kosmonautów

Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich częstotliwość wzrastała, a kosmonauci coraz dłużej przebywali na orbicie. Jednym z problemów, z którymi musiano się zmierzyć, była kwestia żywienia: co zabrać, by nie było ciężkie, ale pełnowartościowe, łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne?


Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności