27 marca 2024 roku Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada, Kanclerz SGGW dr inż. Władysław W. Skarżyński i Kwestor SGGW mgr Anna Kamińska podpisali umowę ze spółką ERBUD S.A. dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Naukowcy SGGW będą prowadzić w nim badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie, a także edukować społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania.
Spółka ERBUD ma 18 miesięcy na oddanie obiektu do użytku. Umowa została zawarta na kwotę 115,4 mln zł brutto.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW to projekt Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Będzie to obiekt laboratoryjno-dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym, infrastrukturą towarzyszącą, przyłączami, ciągami komunikacyjnymi. Powierzchnia użytkowa gotowego budynku wyniesie około 16 500 mkw, na którą składać się będą cztery kondygnacje naziemne i jedna podziemna. W budynku zlokalizowane będą m.in. sale dydaktyczne, laboratoria, pracownie oraz sala konferencyjna z zapleczem.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Pozwoli to wykorzystać system szkolnictwa wyższego do istotnego zwiększenia kwalifikacji zawodowych specjalistów w strategicznych z punktu widzenia kraju kierunkach. Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.