Przed studentami kolejny semestr nauki. Kolokwia, zaliczenia, egzaminy oraz wystąpienia publiczne to nieuniknione elementy studiowania. Jak opanować stres i zwiększyć efektywności nauki? W celu poprawy koncentracji, wydłużenia okresu czuwania i zmniejszenia uczucia senności studenci poszukują zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety, które zawierają aktywne biologicznie substancje, wywierające pobudzający wpływ na organizm człowieka.
WIĘCEJ ARTYKUŁÓW NA TEMAM ŻYWIENIA NA BLOGU AKADEMIA DOBREGO SMAKU SGGW
Odpowiednia podaż energii i makroskładników
Zbyt niska podaż węglowodanów oraz kalorii w diecie skutkuje brakiem energii dla mózgu, który do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje glukozy. Z kolei zbyt duża podaż węglowodanów w diecie może prowadzić do ospałości i drażliwości. Dlatego też ważne jest, aby nie rozpoczynać nauki będąc głodnym, ale także nie spożywać przed nauką cukrów prostych w postaci słodyczy czy słodzonych napojów.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – budulec mózgu
Co zatem jeść? Kwasy tłuszczowe omega-3, które są budulcem błon fosfolipidowych oraz wchodzą w skład osłonek mielinowych nerwów obwodowych, błon synaptycznych i neurotransmiterów obecnych w mózgu. Dobre źródła kwasów omega-3 to tłuste ryby morskie, siemię lniane, nasiona chia i orzechy.
Stan nawodnienia
Woda jest niezbędnym elementem środowiskia do przebiegu wszystkich procesów życiowych. Nawet 1% ubytek wody powoduje odczuwanie pragnienia. Natomiast 2% straty wody w organizmie objawia się pogorszeniem ogólnej kondycji psychofizycznej. Niezmiernie istotne jest zatem wypijanie odpowiedniej dla siebie ilości płynów każdego dnia. Ilość zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia oraz poziomu aktywności fizycznej. Zazwyczaj zaleca się, aby wypijać około 2 litry wody.
Wspomagacze
Poza dobrze zbilansowaną dietą, bogatą w węglowodany złożone i kwasy tłuszczowe omega-3, można wspomagać się substancjami o naukowo udowodnionym działaniu. Substancjami o dobrze poznanych fizjologicznych efektach działania na organizm człowieka są kofeina, tauryna, guarana, inozytol oraz karnityna. Stale rosnąca ich popularyzacja skutkuje ciągłym wprowadzaniem na rynek nowych produktów o potencjalnym działaniu pobudzającym. Szczególną uwagę poświęca się produktom pochodzącym z medycyny tradycyjnej, do których należą wyciąg z miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) czy żeń-szenia (Panax ginseng).
Studenci, spośród substancji pobudzających, przede wszystkim wybierają kawę, napoje energetyzujące oraz suplementy diety z kofeiną.