Po wakacyjnej przerwie wznawia działalność bardzo popularna wśród mieszkańców Warszawy Wszechnica Żywieniowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Szczegółowy plan wykładów jest dostępny na stronie internetowej https://www.sggw.pl/plan-wszechnicy-zywieniowej-sggw__
Zgaga, refluks i choroba wrzodowa – palący problem na talerzu, to temat na pierwszego w tym sezonie spotkanie Wszechnicy Żywieniowej SGGW.
Kontynuując cykl tematów dotyczący układu pokarmowego człowieka (rozpoczęty w październiku 2018 r.), zapraszamy na kilka kolejnych wykładów, tym razem poświęconych diagnostyce i leczeniu (farmakologicznemu i dietetycznemu) wybranych chorób tego układu. Na najbliższym, pierwszym w roku akademickim 2019/2020, zostaną omówione dolegliwości występujące stosunkowo często i dla pacjentów bardzo uciążliwe. Przedstawią je zaproszeni eksperci – lekarz dr n. med. Mirosław Kiedrowski i dietetyczka dr inż. Katarzyna Kowalcze, aby słuchacze z tymi problemami mogli uzyskać pełną wiedzę, na co najczęściej brak czasu podczas wizyt lekarskich. Stąd też omówią oni następujące zagadnienia:
- częstość występowania
- objawy, przyczyny i skutki
- diagnostyka i leczenie farmakologiczne
- czynniki predysponujące do choroby refluksowej,
- produkty nasilające objawy zgagi
- wsparcie żywieniowe w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- rola modyfikacji stylu życia
- produkty i potrawy dozwolone oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową i wrzodową
- metody łagodzenia objawów zgagi i refluksu
Zapraszamy: 16 października 2019 roku, ul Nowoursynowska 159 C, Warszawa, budynek 32 (zielony), aula II.