Spotkanie Jubileuszowe Wszechnicy Żywieniowej z okazji jej 20-lecia

Tematyka wykładów jest zróżnicowana, przede wszystkim dostosowana do aktualnych problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, jak również do zainteresowań słuchaczy. Uwzględnia także problemy żywieniowe polskiego społeczeństwa lub wybranych grup społecznych. Między innymi omawiane są zagadnienia z zakresu: podstawowych wiadomości o żywieniu człowieka, fizjologii i dietetyki, technologii gastronomicznej,  towaroznawstwa, ochrony konsumenta, ekologii. Podejmowane są przy tym tematy trudne i kontrowersyjne, takie jak np. diety wegetariańskie czy żywność modyfikowana genetycznie.

JUBILEUSZ 20-LECIA WSZECHNICY ŻYWIENIOWEJ - Plakat do pobrania

Wykładowcami Wszechnicy są eksperci w danej dziedzinie - przede wszystkim pracownicy naukowi naszego Wydziału oraz innych Wydziałów SGGW (np. Wydziału Nauk o Żywności). Zapraszani są także specjaliści z innych placówek naukowych (np. Instytutu Żywności i Żywienia, Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej, Akademii Morskiej w Gdyni). W ciągu 20 lat na spotkaniach Wszechnicy wystąpiło 122 pracowników naukowych, a także kilku doktorantów i studentów.

Słuchaczami Wszechnicy są osoby w różnym wieku i o zróżnicowanym poziomie wiedzy żywieniowej. W spotkaniach uczestniczą osoby w wieku średnim i starszym, jak również młodzież szkół średnich (najczęściej o profilu gastronomiczno-hotelarskim i spożywczym), a nawet gimnazjalna. Uczestniczą w nich również pracownicy i studenci SGGW i innych warszawskich uczelni (m.in. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego), a także dietetycy, lekarze, pielęgniarki i nauczyciele, podnoszący w ten sposób swoje kwalifikacje. Jedni przyjeżdżają regularnie, inni sporadycznie, jedni z Warszawy i jej okolic, inni z dosyć daleka, często w grupach zorganizowanych. Stąd też z myślą o osobach spoza Warszawy od roku 2011 spotkania Wszechnicy  transmitowane są przez internet w trybie on-line. Przeciętna frekwencja na wykładach wynosi ok. 150, a liczba odbiorców przez internet to kolejne 100 osób.

Dla słuchaczy Wszechnicy, poza wysłuchaniem wykładów, znaczącą korzyścią z udziału w spotkaniach jest możliwość konsultacji i wyjaśnienia własnych wątpliwości podczas dyskusji na forum spotkania, jak również w rozmowach indywidualnych z wykładowcami. Każdorazowo przygotowane są też materiały edukacyjne, zamieszczane także na stronie internetowej Wszechnicy (www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl).

W programie Spotkania Jubileuszowego (4 grudnia 2014 r., godz. 17.00 ):

1. Otwarcie uroczystości - Dziekan Wydziału prof. dr hab. Krystyna Gutkowska.
2. Wystąpienie JM Rektora SGGW.
3. Przedstawienie historii Wszechnicy - mgr Hanna Wysocka.
4. Wystąpienia gości.
5. Wręczenie okolicznościowych dyplomów.
6. „O smakowaniu słów” - prof. dr hab. Jerzy Bralczyk z Instytutu Dziennikarstwa UW.

Prof. dr hab. Jerzy Bralczyk jest językoznawcą, który obok pracy badawczej i dydaktycznej popularyzuje również wiedzę o języku polskim. Jest znanym ekspertem występującym w licznych audycjach radiowych i telewizyjnych oraz autorem kilku książek. Ostatnia pt. „Jeść!!!” zainspirowała nas do zaproszenia pana profesora Bralczyka na naszą uroczystość jubileuszową.

Tym razem usłyszymy o jedzeniu coś zupełnie innego niż zazwyczaj. Profesor Bralczyk opowie o nazwach wybranych produktów i potraw, omówi ich pochodzenie, przytoczy przykłady użycia w przysłowiach i powiedzeniach, dodając zapewne swój dowcipny komentarz. Zwróci też uwagę na brzmienie wybranych słów. A wszystko po to, by smakować słowa. Jest bowiem przekonany, że zastanawianie się nad nazwą potrawy zwiększa jej apetyczność.

Zapraszamy 4 grudnia 2014 r. (czwartek), godz. 17.00
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa,
Budynek nr 32 (zielony), Aula I/II
WSTĘP WOLNY
Transmisja on-line:
Dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 503
Kontakt: mgr Hanna Wysocka
tel. (22) 59-37-004
 

Załączniki

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności