Informacje prasowe

Rodzinny piknik w SGGW

Weekend w połowie maja to już tradycyjnie czas, kiedy społeczność SGGW zaprasza mieszkańców Ursynowa na swój kampus. W tym roku Dni SGGW odbędą się 18 i 19 maja i jak co roku będą obfitować w atrakcje dla rodzin z dziećmi, młodzieży oraz osób starszych. ...


Majówka z SGGW

Dni SGGW wpisały się już w kalendarz majowych wydarzeń na warszawskim Ursynowie. Każdego roku społeczność akademicka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza na teren swojego kampusu mieszkańców Warszawy i okolic, kandydatów na studia oraz absolwentów, aby wspólnie bawić się i uczyć podczas pokazów, wykładów, warsztatów i innych wydarzeń. ...


Koncert Ludowego Zespołu Artystycznego SGGW na Ursynowie

W tym roku Ludowy Zespół Artystyczny „PROMNI” im. Zofii Solarzowej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie obchodzi Jubileusz 45-lecia działalności. Podczas koncertu zaprezentowany zostanie dorobek artystyczny ostatnich lat, osiągnięcia z konkursów krajowych i zagranicznych; wystąpią grupy obecnego składu koncertowego oraz wychowankowie z lat poprzednich – oldboy’e. ...


Sygnał z serca rośliny

O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy, że fotosynteza jest rodzajem specyficznego języka, którym rośliny komunikują światu o swoich potrzebach. ...


Sukces z natury: Podwodny świat krewetek

Warszawskie Dni Akwarystyki to największa w Polsce wystawa akwarystyczna. Co roku przyciąga zarówno amatorów, jak i profesjonalistów z kraju oraz Europy. Program dwudniowej imprezy jest napięty i skierowany do szerokiego grona odbiorców. ...


Zdobądź indeks SGGW już w maju

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie Start po indeks. ...


Hakowanie mikrobów

Bioinformatycy z SGGW niczym hakerzy rozpracowują metody działania mikroorganizmów chorobotwórczych. Za pomocą specjalnie skonstruowanych algorytmów odkrywają m.in., w jaki sposób bakterie i grzyby ukrywają się przed układem odpornościowym żywiciela. ...


Czekolada na zdrowie

Ziarno kakaowca zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy i naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie proszku kakaowego zmniejsza ryzyko miażdżycy. Czekolada także zawiera składniki wykazujące właściwości prozdrowotne . ...


Je się uszami

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. ...


Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności