Informacje prasowe

Naukowcy z SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym

Naukowcy z Katedry Podstaw Inżynierii i Energetyki Instytutu Inżynierii Mechanicznej SGGW opracowali innowacyjną konstrukcję sprężarkowej pompy ciepła zasilonej ekologicznym czynnikiem chłodniczym R290. ...


Kanawalia szablasta zapobiega zakażeniu koronawirusem

Profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz dr. Seiya Sato światowej sławy wirusolog z Japonii opracowali i opatentowali substancję zapobiegającą infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci cukierków, lizaków, gum do żucia, napojów lub płynów do płukania jamy ustnej, gardła i krtani. ...


„Rozmawiam” z roślinami, aby poznać ich potrzeby

Rośliny posiadają swój własny język i komunikują się z nami, między sobą oraz z insektami i zwierzętami. Ludzie wciąż nie w pełni rozumieją ten język. „Plantish” (na wzór języków takich jak Polish, Spanish, English) to język, który od kilku lat używam do komunikacji z roślinami - mówi prof. ...


Cmentarz zrównoważony

Listopad w kontekście funkcjonowania cmentarzy jest miesiącem szczególnym. Obchodzone wówczas święta kościelne Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny sprawiają, że zepchnięte na margines publicznego zainteresowania słowo „cmentarz” jest odmieniane przez wszystkie przypadki. ...


Badacze z SGGW opracowali technologię odzysku ciepła odpadowego wykorzystywanego w produkcji folii z surowców pochodzących z recyklingu

Naukowcy z Instytutu Inżynierii Mechanicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opracowali innowacyjną technologię pozwalającą na odzyskiwanie tak zwanego ciepła technologicznego w trakcie produkcji folii stretch. ...


Konsumpcja owadów to fanaberia, czy wyjątkowa szansa w żywieniu człowieka?

Ten rok przyniósł zaskakujące decyzje Unii Europejskiej w zakresie konsumpcji owadów, które wywołały burzę w debatach społecznych. Entomofagia, czyli spożywanie owadów, to temat od lat eksplorowany na świecie, ale w Polsce i Europie wciąż stanowi nieodkryty kierunek kulinarny. ...


Naukowcy z SGGW pracują nad systemem innowacyjnego oznaczania zapotrzebowania roślin na składniki mineralne

Profesor Hazem M. Kalaji pracuje nad stworzeniem biologicznego systemu sprzężenia zwrotnego, który pozwala na wczesne rozpoznanie niedoboru składników mineralnych w roślinach. To prawdziwa rewolucja w rolnictwie i ogrodnictwie. ...


Raport #zacznijodlekkiej 2023

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) zaangażowani w program Lekkoatletyka dla każdego. SGGW od 2017 roku uczestniczy w projekcie badawczym #zacznijodlekkiej, wraz z Polskim Związkiem Lekkiej Atletyki, firmą Nestlé Polska S.A., a od roku 2022 także z Akademią Wychowania Fizycznego w Warszawie. ...


Terapia lasem – remedium na obniżony nastrój?

Inflacja, globalna pandemia, wojna za naszą wschodnią granicą… żyjemy w niespokojnych czasach, w których niepewność stała się naszą codziennością. Europejskie wyniki badań mówią o tym, że ponad 7% populacji Europy cierpi na zaburzenia depresyjne. ...


WHO: Zmniejszenie spożycia sodu uratuje życie siedmiu milionom osób

Wszystkie 194 państwa członkowskie Światowej Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) zobowiązały się do 2030 roku zmniejszą spożycia sodu o 30%, co może w tym okresie zredukować liczbę zgonów w skali świata o 7 milionów. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności