Aktualności - Osiągnięcia naukowe

Żywność fermentowana – zdrowa czy zepsuta?

Jogurty, kiszonki, niektóre wędliny i rodzaje pieczywa, piwo, wino – wszystkie te produkty łączy jedna cecha. Powstały one dzięki współdziałaniu różnych mikroorganizmów odpowiedzialnych za proces fermentacji.


Rekordy plonów ziemniaków w RZD SGGW Żelazna

W tym roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym SGGW w Żelaznej padły rekordowe plony ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa na chipsy. Na najlepiej plonujących plantacjach plon handlowy bulw wyniósł bowiem 55 ton z hektara. ...


Badania Nobla warte

W tym roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymał Japończyk Yoshinori Ohsumi za odkrycia związane z mechanizmem autofagii, czyli bardzo istotnym procesem zachodzącym w komórce. Prace w tym obszarze badawczym prowadzone są także przez naukowców z SGGW. ...


Nowe projekty - nowi liderzy

Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu „Lider” rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi. ...


Dynia nie tylko do jedzenia

Jesień to sezon na dynie. Mnóstwo odmian, wielostronność kulinarnych zastosowań i przede wszystkim zawartość cennych składników odżywczych czynią z niej królową jesiennych stołów. Zupy, sałatki, ciasta, a nawet dyniowe spaghetti (niektóre odmiany doskonale zastępują makaron) są o tej porze roku  po prostu pyszne.


Praca naukowa to moje hobby

Wywiad z prof. dr hab. Magdaleną Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań (European Research Council) w kwocie ponad 1,4 mln euro na badania nad nowotworami. ...


Rozpoczęły się zbiory Mini Kiwi z SGGW

Rok 2016 to kolejny sezon wprowadzania do uprawy nowej rośliny owocowej pod nazwą Mini Kiwi.


1,4 mln euro na walkę z rakiem dla naukowca z SGGW

Magdalena Król, prof. nadzw. z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zdobyła grant Europejskiej Rady ds. Badań na walkę z nowotworami. Europejska Rada ds. Badań (European Research Council) do tej pory przyznała w programie Horyzont 2020 polskim naukowcom piętnaście grantów, w tym jedynie jeden w dziedzinie Nauk o Życiu, dlatego zdobycie...


SGGW zwycięzcą konkursu "proMYK 2016"

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zwyciężyła w prestiżowym konkursie "proMYK" w kategorii "Promocja Uczelni i Nauki". Biuro Prasowe i Biuro Promocji SGGW zostało wyróżnione za działania promujące "200-lecie tradycji SGGW"  w 2016 roku. ...


SGGW wyróżniona tytułem innowacyjnej uczelni w tworzeniu perspektyw zawodowych

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie została wyróżniona tytułem „Najbardziej innowacyjnej i kreatywnej uczelni w Polsce w tworzeniu perspektyw zawodowych” oraz certyfikatem „Dobra uczelnia, dobra Praca”. ...


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij "Nie wyrażam zgody".
Polityka prywatności